Kavelj 22

… ni mogoče trditi, da smo neumni; lahko postanemo celo akademsko izobraženi…

Dala mi je ribo

Objavil blitz, dne 12.03.2008

Ja, eden najneprijetnejših občutkov je, če mi kdo da ribo. Zadnjo sem dobil včeraj ob odpustu iz bolnice od samega Chefarzta.

Najgroznejšo pa pred točno štirimi leti ob odprtju računa na banki v dunajskem UNO centru. Z Angeliko, najboljšo relocation agentko, kar jih poznam, sva se odpravila na banko in kot se spodobi, računa nisva odprla kar tako na šalterju, temveč naju je prijazna uslužbenka povabila v ločen prostor, se predstavila in nama ponudila roko. Ponudila tako, da nisem vedel, ali jo naj stisnem ali poljubim. Roko namreč. Po opravljenem postopku sva zapustila banko in se pri izhodu spogledala. Bila sva istih misli – kako odvratno je, če ti nekdo tako mlahavo ponudi roko.

Vrnil sem se v pisarno in šefu, sicer Škotu, povedal zgodbico o mlahavi roki. Zasmejal se je: “She gave you a dead fish.” Tudi sam sem se zarežal, gre za eno najboljših prispodob, kar sem jih kdaj slišal.

 Vir: http://www.mtannoyances.com/?p=224

Od takrat mi je lažje, kadar mi kdo ponudi ribo. Čeprav mi občutek ni nič manj zoprn kot pred leti, me kasneje misel na mrtvo ribo vedno spravi v dobro voljo.

 • Share/Bookmark

93 odgovorov v “Dala mi je ribo”

 1. Martin pravi:

  Mrtvo ribo laže ujamem, imam pa rad tudi šenkane. In zagotovo vem, da bi mi Vanja trdno stisnila roko. Tista iz Litije.

 2. strojnik strojnik pravi:

  Ogromno dam na prvi vtis in ko mi nekdo tako ponudi roko, se ga raje izognem, če se li da. Sem tudi že posel odbil zaradi tega, saj človeku enostavno nisem zaupal… :?

 3. blitz blitz pravi:

  martin, o matkurba

  strojnik, tudi sam imam podobne občutke, a morda gre tudi za predsodek. Čeprav bi v resnici dejal, da gre vsaj za motnjo v komunikacijo, če ne še kaj več.

 4. vanja pravi:

  Martin, tudi tista iz Ljubljane bi ti jo.
  blitz ta izraz je povsem udomačen v angleško govorečem svetu in ni zrastel na zeljnku tvojega znanca.

 5. strojnik strojnik pravi:

  Mogoče, vendar je pri meni povezano tudi z slabimi izkušnjami. Ljudje, ki ne znajo stisniti roke, so tudi drugače mencači, ne vedo točno, kaj bi radi, še manj pa to povedati. Če me ob takem rokovanju še v oči ne gleda, je pa pri meni totalno pogorel… :?

  Mimogrede: Kako kaj surla? ;)

 6. blitz blitz pravi:

  vanja, ali sem kje trdil kaj takega? Če bi, ne bi povezave na strani s podobnimi vsebinami dajal.

  Pa še en izraz je povsem udomačen v angleškem prostoru: “get the fuck out of here”

 7. Sonja pravi:

  Ni dolgo tega ko sva bila z možem predstavljena in se nama je to zgodilo. Nisva se mogla zadržati in sva se smejala kot dva bedaka. :lol: Oba sva namreč na tak stisk alergična. Midva temu rečeva “človek riba”. Imam pa jaz ravno obratno navado (glede na to, da sem pri tamalih) stisnem roko ko ta velik.
  :razz:

 8. blitz blitz pravi:

  strojnik, ja, gledanje v oči je pa druga zadeva. Hehe, se pa ne spomnim, ali me je bančnica v oči gledala. Chefarzt včeraj pa me je, vsaj to, hvalabogu.

  Surla je boleča kot prasica, a vsak dan manj. Lahko pa diham. Pa tudi vizuelno je ratalo kar v redu, bi rekel, da sem za vložen denar dobil več kot MJ.

 9. blitz blitz pravi:

  Sonja, pravi dec mora močno stisniti. Baba najbrž tudi :lol:

 10. vanja pravi:

  blitz zakaj tako napadalno? saj te nisem obtožila, da si karkoli trdil, samo dopolnila sem tvojo misel. In ti meni o strpnosti?
  you have no idea how pretty you are.

 11. vanja pravi:

  blitz pravi dec? bolj pizdek, po moje.

 12. strojnik strojnik pravi:

  Eni se trudijo z močjo, drugi z pametjo, nekateri z hecom… Nekateri, ki ne zmorejo nič od tega, se grejo igro izčrpavanja, v upanju, da bo pametnejši odnehal… :mrgreen:

 13. Blitz pravi:

  Vanja, očitno so ti dobre manire španska vas. Mednje namreč sodi tudi, da ne hodiš na obisk tja, kjer si nedobrodošel.

  Ubogi ljudje, ki s svojim življenjem nimajo kaj pametnejšega početi, kot brati zapise pizdekov :sad:

 14. Blitz pravi:

  Strojnik, najbolje je vse troje v enem, kot pri Calgonitu. Še bolje pa 5 v 1.

  Vsako zase je premalo – hec brez pameti lahko hitro postane vulgaren, pamet brez heca pa pusta :lol:

 15. vanja pravi:

  zaintrigiral si me zaradi tega blitz, ker si mi zelo gorak. Zato sem začela malce klikati po tvojem blogu, da vidim where the hell did we go wrong baby?!
  Sicer pa je blogosfera res kot peskovnik, kot pravi beatnik. in je zanimivo s kakšnimi ljudmi se zapneš…ponavadi je podobno v realnem življenju. in takole se da tudi kaj naučiti in razrešiti se mi zdi.
  Sicer pa nč bat, kot bloger me nisi preveč prepričal. My heart still lies elsewhere! In me na tvojem blogu zagotovo ne bo prepogosto.

 16. mica mica pravi:

  prvi stisk roke je zelo pomemben. Tisti, ki se vsaj malo spozna na ljudi, lahko v njem “prebere” marsikaj. pa tudi siceršnje obnašanje sogovornika….pravzaprav ne bi niti vedela našteti, kaj vse mi pade v oči, je pa res, da se pri neki osebni oceni redkokdaj zmotim.

  Konec koncev – preko izkušenj iz realnega življenja lahko človek – vsaj približno – oceni tudi pisce različnih komentarjev, pa blogovce….
  V bistvu se – vsaj jaz osebno – tistih, ki mi predstavljajo negativne like, niti ne izogibam. Z veseljem jih uporabim kot junake v kakšni moji zgodbi
  :-)

  :-)

 17. Blitz pravi:

  Vanja, žal mi je zate, res mora biti hudo, da je srce drugje, telo pa klika po prispevkih blogerjev, ki ne prepričajo, ki so mu gorki

  Zbogom, naj bo ne prepogosto nikoli

 18. vanja pravi:

  jah zgleda da ja pač samo živalski magnetizem, od ljubezni pa ne duha ne sluha!

 19. Dajana Dajana pravi:

  Po moje dajo “mrtvo ribo” roko ljudje, ki se bojijo drugih ljudi. Nesamozavestni ljudje, ki se bojijo dotikov. Lahko preizkusiš tudi z dotikom … probaj se koga dotakniti tako prijateljsko po ramenu … seveda ne neznanca, temveč nekoga, s katerim si na isti valovni dolžini… Nekateri ljudje kar odskočijo! “Mrtva riba” je fenomen tega strahu, blokade komunikacije med ljudmi, strah pred dotikom. Sama sem se čudila dotikom z lastno materjo ali s sestro – ne vem, kdaj sem se svoje matere zadnjič dotaknila – morda, ko sem ji voščila za rojstni dan – ali ona meni. Enako je s sestro. Ponekod se ljudje na veliko poljubljajo, pa saj je debata o tem tekla pri Marku Jenšterletu – se ne spomniš? Lani – kaj jaz vem maja, junija, julija – on je govoril o svojih izkušnjah z rokovanjem in poljubljanjem, poišči, če se ti da.

  ;)

 20. Blitz pravi:

  mica, a boš ti prinesla malo svetlobe semkaj? Martin draži, moj tehnokratski prijatelj strojnik takoj v apatijo zapade, sonja pa je ena taka prijazna gospa, ki se najraje teme drži – ne levo ne desno, naravnost v srčiko.

  Jaz ne pišem zgodb, jih raje berem. Je pa tvoj slog nadvse učinkovit. Sem pa že opazil, da rada malo podražiš. Čeprav bi rekel, da tudi ti rada podražiš predvsem tam, kjer imaš vsaj malo upanja, da bo dotični pomislil, da morda pa ima stara tečnoba le point, četudi tega ne bo priznal. V mislih imam recimo Crnkoviča, Dajano ali Simono.

  Upam, da si bova nekoč segla v roko, pa četudi le ob kozarcu studenčnice :lol:

 21. mica mica pravi:

  hehe, no, evo, kdo draži?!
  Že zadnjič, ko sem ti solila pamet zaradi alkohola, so mi kolegi rekli, no, poglej, Mica, sedaj že v Nemčiji vedo, kako si skoporitna
  :-)
  Njihovo nenehno besedičenje je utišal šele jabolčni zavitek. Moje lepe noge jih ne morejo več
  :-)
  Kar se Strojnika tiče, imam upanje. Na moje finte sicer zmeraj pade, ampak me ponavadi spregleda kot bi bila iz stekla.
  Martina sicer dvakrat preberem, preden pade ven njegova medvrstična šegavost, je pa res, da so mi tisti trije, ki si jih naštel, strašno všeč, ampak….mi je še ena druga bolj
  :-)
  Eh, če bi se ljudje znali pogovarjati, bi bil raj na zemlji. Tako pa- naj bo v resničnem življenju kot tudi tukaj, raje iščejo dlako v jajcu in potem nastajajo vedno nove kolobocije, ki se žal, končajo z zamero, grdimi besedami in celo grožnjami.
  To pa je približno prav tako zoprno kot mrzle ribe, ki v dlaneh pustijo sledi, ane?

 22. Blitz pravi:

  Dajana, nekaj bo gotovo na tem, lahko da niso samozavestni, lahko pa se preprosto ne počutijo dobro v družbi drugih. In res imam take izkušnje, da so to običajno zadržani ljudje, ki niso ravno nosilci vzdušja v neki družbi.

  Ampak moj Chefarzt se je pa kar nekaj hecal. Pa ne vem, če me ni celo on operiral – sem se na vso moč trudil ostati buden toliko časa, da vidim, kdo me bo, pa me je takoj zmanjkalo :lol: Morda pa si on z dead fish handshakom le vzdržuje ustrezno pripravljenost in občutljivost rok za operacije.

  Jaz se drugih redko dotikam. Prvič, ker sem po postavi real beast in če koga po ramenu počim, že zaradi gibalne količine tvegam, da s stola pade, tudi če ni presenečen. Drugič pa zato, ker menim, da dotiki posegajo v intimni prostor človeka in je to lahko zanj moteče. V gimnaziji sem imel sošolko, ki je sogovornika vedno za roko prijela in mene je to motilo. Pa v intimni prostor sploh ne vdirajo samo “dotikači”, tudi close talkerji so lahko neprijetni – to so ljudje, ki se sogovorniku približajo skoraj na dotik.

  Rokovanje se mi nasprotno zdi nekako sprejemljiv ali pa vsaj sprejet način začetka in zaključka komunikacije, ki so ga sprejeli celo Japonci, sicer znani po izrazito širokem intimnem pasu. Če bi mi ribo ponudil denimo Japonec, mu tega zagotovo ne bi vzel za slabo saj je zanje velik korak že samo rokovanje.

 23. Blitz pravi:

  mica, saj sem tudi že ta četrto imel napisano, a ni šlo v kontekst, ker mislim, da še nikoli v življenju ni pomislila, da v čem nima prav in se je ne dotakne noben komentar. :wink:

  Strojnik je pa srček, ali ne? Mislim, da najdobrodušnješi bloger, kar jih je. Tak bi hotel biti tudi jaz, a kaj hočem, kjer je Bog, je tudi zlodej :lol:

 24. bin pravi:

  Bin, kot vedno, z druge strani! :)

  Včasih sem vsakemu dal “krepko roko” v pozdrav. (Pravi dec?) Pa sem nekoč takole iz srca podal roko hčerini prijateljici, glasbenici, pa še ravno pred koncertom. Jo je potegnila nazaj, in vsa v skrbeh gledala in preizkušala, če so vse kosti cele? Od takrat dalje, se vedno vprašam: Koliko zdrži posamezna roka, da bo prav? ;)

  Pred nekaj meseci sem prvič “dobil ribo” od poslovnega partnerja. No, bolje bi bilo reči, od delavca druge firme, s katerim sva potem nekaj tednov sodelovala. Kar zmrazilo me je, ko sem tisto mlahavo in še mrzlo stvar dobil v roko. Vendar je možakar fant od fare! Malo takih sem imel čast spoznati v svojem “fohu”. Torej ni vse odvisno od značaja in frustracij.

  Še vedno pa mi je prijeten odločen, vendar ne premočan stisk roke, in iskren pogled v oči.

 25. Blitz pravi:

  bin, evo, tole sem hotel slišati, hvala. Morda pa je moj dohtar res mlahav, da ne poškoduje roke.

  Sam nikoli nisem konkretno sodeloval z nikomer, ki bi delil ribe. Zato si tudi ne želim vnaprej ocenjevati človeka samo po stisku roke. Ja, prvi vtis res ni dober, a enako bi si lahko mislili o nekom, ki ima govorno napako ali pa pretirano mežika ali kar naprej sika med zobmi.

  Zdaj bo pa čas, da temo zamenjamo. Že tedne in tedne se nisem počil ne s commonsensom, ne z dajano, ne s tabo. :wink:

 26. chef chef pravi:

  OBUP! Če bi bilo le v moji moči, s takim človekom nikoli ne bi nič delal!

  Bi se ga pa potrudil čim bolj nategnit :)

 27. vlatka vlatka pravi:

  blitz,

  ko mi kdo da cunjo v roke, jo hitro zabrišem v kot. Vedno se mi pa res ne da čistiti :D :D

 28. Blitz pravi:

  chef, kaj pa bi naj naredil? Vprašal, če me lahko prosim operira kakšen, ki dobro stisne, pa magari če sploh ni zdravnik?

  Hecen si, drugič pa se usajaš nad skladiščniki, ki kolnejo in pizdijo, pa ziher fajn roko stisnejo (pa morda se še usekujejo vanjo) :lol:

  se mi zdi, da bom moral tisti “nič več GP” spet umakniti :lol:

  pa še glede tvojega zadnjega stavka: pojdi k dajani, ti bo dala napotnico za zdravljenje

 29. Blitz pravi:

  Vlatka, kaj pa če ima krpa 90 kil?

 30. Sonja pravi:

  Herr Blitz sedaj si me pa razočaral, dal si mi vedeti, da sem preveč intimna. :grin: Imam grdo navado, da se s prijateljicami ko mamo zmenek vedno objamemo če ne še :lol:
  Dobro, da me ne poznaš se bojim, da bi bežal pred mano ko sam zlodej. :mrgreen: Ti bom pa spekla štrudelj.

 31. ana od srca pravi:

  Bin!
  Tako se tudi meni zdi!
  Včasih po stisku roke sklepaš,, kakšen je človek. Pa ni nujno.
  Nikoli ne bom pozabila enega dogodka izpred 26 let!
  Prišla sem v neko skupino mladine in bilo je čudovito. Vsak je vsakemu ob vsakem srečanju podal roko, vsi smo se objeli …
  In med nami je bila tudi ena punca, malo starejša od mene, katere nasmeh sem ocenila kot čuden, neivesel, neiskren … Kasnjeje sem zvedela, da ima miastenijo, težko bolezen mišic.
  In kasneje sem jasno videla, kako krasna ženska je!

  Vse dobro vsem! :-)

 32. bin pravi:

  Blitz! ;)

 33. pijanec pravi:

  Ko sem sam prvič in edinkrat dobil crknjeno ribo (pa še to od črnke), nisem vedel, kako naj primem roko, pa še zdaj ne vem :) Mogoče je najboljše, da na silo pravilno stisneš roko …

 34. commonsense pravi:

  mislim, da je bin spet enkrat glavo na žebelj zadel: zelo logično se mi zdi, da kirurgi, glasbeniki in mafijski morilci na vsak način svoje roke pred medvedjimi prijemi poskušajo zaščititi- saj od njih živijo.tudi, če jih potem kdo zaradi tega šimfa. no, tistim zadnjim se najbrž tudi tega ni kaj dosti bati :)

  tudi jaz rad krepko stisnem roko, ampak tudi to lahko gre predaleč. svoj čas sem imel šefa, ki je vsako jutro šel od sobe do sobe in vsakem izmed nas kakšnih 30 za dobrojutro stisnil roko, ampak je potem kar ni hotel izpustiti in jo je pumpal gor in dol, dokler si mu detaljno odgovarjal na njegov obvezni “how are you this morning”.

  slišali smo, da je med vojno v vietnamu služil na rečni izvidniški ladji, in da je baje bil specialist za zasliševanje ujetnikov. it figured.

 35. Blitz pravi:

  Sonja, saj znam jaz tudi objeti, a le tiste, ki so mi bodisi vedno ali pa v določenem trenutku zelo blizu. Sicer pa tega ne prakticiram, ni pa nič narobe. Že prej se nisem kaj dosti objemal, v mednarodnem okolju pa sem postal še bolj previden. Saj bi mi Japonec ušel, če bi ga hotel objeti, hahaha.

  Za štrudelj sem pa vedno, ampak mora biti res dober, če češ, da te objamem.

  Ana od srca ti hvala za ta komentar, prav zaradi takih kot sta tvoj in binov, sem napisal tale prispevek. Da se kaj naučimo, jaz, še bolj pa tisti paglavci, ki so sicer dobri po duši, se pa morajo še hell of a lot naučiti, kaj je življenje :smile: :smile:

  Joj, pijanec, a zdaj pa še rase vpletaš? Je pa zanimiva tvoja misel, zadnji dve leti namreč nisem imel stikov s črnci, prej pa še kar nekaj. In če se prav spomnim, res niso močno stiskali roke. Morda je pa močan stisk nekaj pomembnega bolj kot ne v Evropi. Jaz seveda mrtvo ribo stisnem kot se mi zdi, da je treba, pretiravam pa ne, ker bi bolelo.

 36. Blitz pravi:

  Commonsense, a je bil Američan? Oni znajo res včasih imeti malo pretirane obredne navade. Jaz tudi vsako jutro vse sodelavce pozdravim, stisk roke se mi pa ne zdi potreben, spoštovanje se da tudi drugače pokazati, manj formalno.

  In en od sodelavcev, ki pa na srečo ni v mojem oddelku, vsakič, ko se vidimo, na moj “hi” ali “hallo” vpraša “how are you?”. Veš, da mi gre na živce, ker se vsak dan počutim ignorant, ker jaz pa njega ne vprašam po počutju. Saj ne vem, morda niti ne pričakuje odgovora, morda je zadovoljen s “hi”. :sad:

 37. vanja pravi:

  ja zadovoljen je s hi, ker je to “how are you” predvsem kot pozdrav. Lahko pa mu odgovriš tudi z fine thanks, how are you. so samo fraze izmenjane, ne pričakuje,da mu v resnici poveš kako se počutiš. Ko si že tako v stiski in zadregi-nasvet od nekoga z izkušnjami.
  hihihihi in zdaj the shit will hit the fan

 38. commonsense pravi:

  ja, blitz, seveda je bil amer.ampak zelo posebne sorte- nosil je črno brado in očala z roževinastim okvirjem.menda je bil tudi študiran psiholog.tisti jutranji obred pa je najbrž imel en potuhnjen namen- kot psiholog je gotovo tako ocenjeval mojo motiviranost tistega dne, ali mi bo ušla kakšna pripomba o kakšnem projektu, na katerem sem ravno delal, ali imam, ali pričakujem kje kakšne težave. bil je izreden,čeprav neverjetno naporen manager.
  najhuje je bilo, ko se nikoli ni zadovoljil s tvojim odgovorom, ampak je vrtal in vrtal, dokler sploh nisi več vedel, kaj te je vprašal. on je seveda zelo dobro vedel. temu smo rekli “lupljenje čebule”.in od takrat so se mi ubogi vietkongovci zares začeli smiliti.

 39. chef chef pravi:

  U mater, Blitz, kako si hudoben postal :lol:

  Jaz bi zamenjal kirurga… naj zaupam svoje življenje človeku, ki niti roke ne stisne kot se zareče? Glede skladiščnikov… to so super dečkoti, nekateri so sicer primitivci, ampak če ti bo avto crknil, bodo vedno priskočili na pomoč!

 40. Blitz pravi:

  Commonsense, ravno pri teh mehkih managerskih trikih se mi zdi, da imamo v Sloveniji pomanjkanje. Znanja našim šefom običajno ne manjka, bolj slabo pa pogosto obvladajo nestrokovno komunikacijo in tako ne ločijo med priganjanjem in motivacijo, med rastjo in usposabljanjem.

  Sam sem neposredno sicer imel skoraj vedno srečo s šefi, in se trudim od njih kaj naučiti.

  Najtežje mi je pri bivšem škotskem šefu – kako zna tip prodajati sebe in svoj tim, pa ne z blefom, ampak s pozitivnim pristopom, z oceno sogovornikovih pričakovanj in potreb. Eno njegovih lastnosti sem pa takoj prevzel. Včasih dam med kakšnim pogovorom ali sestankom noge na mizo.

  Bi bilo zanimivo slišati reakcije vas blogerjev na takšno predrznost. Če ne drugega, verjamem, da me chef ne bi upal nategniti.

 41. Blitz pravi:

  chef, kar je najhuje, še posebej sem plačal, da me je on operiral. :lol: Če me je…

  Drugače pa kar poslušaj nas starejše in izkušenejše. Že jaz sem dal kaj skozi, da o preostalih metuzalemih ne govorim.

 42. ana od srca pravi:

  :-)

 43. commonsense pravi:

  blitz, zdaj se mi pa že mize smilijo.ali obstajajo tuid bratje usmiljenci? morda bom kmalu zrel zanje.

 44. Blitz pravi:

  commosense, saj ne sezujem čevljev. :lol: Okovanih pet pa tudi nimam in nič ne odzvanja, nihče ni deležen kaznovanja, pa še sodelavci vedo, da se ne bodo rešili sestankovanja.

 45. commonsense pravi:

  ne, ne, še vedno mi to ne bi pasalo. bolje, da bi sezul čevlje, saj tudi jaz žal zaradi deviantnega ( nobenih moralnih sodb, prosim)nosu ne voham kaj dosti, s čevlji pa bi me spominjalo na poziv :”lick my boots!”. hm, če bi pa škornji bili simonini, pa bi se morda le kak navdušenec našel?

 46. Blitz pravi:

  commonsense, prosim ne izzivaj vraga, ker mi še zdaj v glavo odzvanja

 47. vanja pravi:

  ja commonsense in če bi bil poziv lick my ass be se tudi vidva z blitzem fino ujela.

 48. commonsense pravi:

  vanja,( “lick my ass”) naj povem le zase: tvoja rit me ne zanima niti približno toliko, kot canadian bacon, ki ga sicer ob sobotah za zajtrk z veseljem uživam.
  blitz morda živi bolj zdravo, ampak naj pove zase sam.nekateri to znamo.

 49. Firstwife pravi:

  Blitz please cancel “cat women” (VANJA) because of hers necessity must help someone. I don want that be you or other man. She is to confused that she doesn`t know to fuck or love.

  Regards first wife

 50. blitz blitz pravi:

  Commonsense, prosim, da nehaš odgovarjati na provokacije, vsaj na mojem blogu, ker imam tega zadosti. Računam, da vsaj ti upoštevaš osnove bontona in spoštuješ hišni red gostitelja.

  Firstwife, actually I doubt, that you don’t speak slovene, except if you are maybe from Montreal (beautiful city, by the way), but let it be your way. I don’t bloody know how to cancel the “necesaria parva puella”. I asked her, almost begged, I ordered her to leave, but she seems more resistant than plague.

  Regards
  Next victim

 51. chef chef pravi:

  Če bi na lepem tace vrgel na mizo, bi se mi zdelo to kar hecno. Definitivno bi dokazal, da si dec, čeprav čudak. Če bi mi dal crknjeno ribo, bi se pa vprašal…

 52. commonsense pravi:

  blitz: yes, prime minister.
  ampak: v bibliji piše, naj nastavim drugo lice, ne piše pa katero.menda tu ne boš oporekal.

  firstwifi pa zastonj ponujam lektorske usluge. z veseljem.

 53. commonsense pravi:

  (z zelo majhnimi črkami: tebi nekaj čisto malega tudi)

 54. Blitz pravi:

  chef, ne vržem jih kar na lepem, timing je pomemben. :lol: Sicer pa, a ženske pa ne smejo dati nog na mizo? Šovinist!!!

  commonsense, bodi no obziren do gospe, bržkone še ena trragična begunska zgodba.

  s še manjšimi črkami: v tujini še ne živim tako dolgo kot si ti, ampak guess what, vsi einheimischi občudujejo moje znanje nemščine, čeprav je daleč od perfektnosti. Ampak sem že ugotovil, da smo Slovenci pretirano pikolovski v ocenjevanju znanja jezika in namesto, da bi sproščeno povedali, kar mislimo, gruntamo kako ja ne bom kakšnega felerja naredil.

  z najmanjšimi možnimi črkami: med drugim sem že v letih pred selitvijo v tujino, ko je bilo moje znanje angleščine še nekoliko skromnejše kot je danes, imel dve predavanji na konferencah v Bruslju in Ženevi, pa ni moje neznanje (razen mene) motilo nikogar.

  zato raje beri vsebino.

 55. commonsense pravi:

  blitz, saj sem te samo malo podražil.popravil bi le nekaj vejic, te pa meni tudi v slovenščini ne gredo vedno, kakor bi morale. nihče ni popoln.tudi jaz se strinjam, da je vsebina tista , ki je pomembna.in prav amerji so najbolj prizanesljivi do tujcev,morda še preveč.mojega smisla za humor tudi oni na začetku niso povsem razumeli, pa so se s časom navadili, hehe.najbolj smešno pa je poslušati kakšnega amerja, ki misli, da govori kak tuj jezik. za krepat.

  nena bodi tak občutlif.

 56. blitz blitz pravi:

  Američani prizanesljivi? Jaz bi težko rekel prizaneljivost mailu, v katerem hladnokrvno ignorirajo pravopisna pravila, izpuščajo povedke in še kaj podobnega. Kako naj jaz auslaender to razumem?

 57. commonsense pravi:

  blitz, to pa je nova , meni zelo ljuba tema.že dolgo se govori o svetovnem jeziku, lingui franci, kar je trenutno angleščina, čeprav se razni nacionalisti(francozi) ali internationalisti (esperantisti- mislim, da je tudi med nami kakšen.ne vem, če ne mijau. če se motim, naj mi oprosti)zelo upirajo..

  že dolgo se tudi govori, ne vem, če tega ni podpiral celo en znan angleški pisec,(shaw, če se ne motim )o poenostavljeni angleščini, predvsem črkovanju, pa tudi besednjaku. temu blizu je svoj čas bil že “pidgin english”, ki ga je po angleških kolonijah govorilo mnogo več ljudi kot pravo angleščino drugje.(obstajajo celo slovarji tega “jezika”, morda celo na wikipediji)

  primer nesmiselnosti angleškega črkovanja: kako se napiše riba, “fish”?: “ghotio” : gh je f, kot v besedi lauGH, o je i, kot v besedi wOmen, tio je š kot v besedi naTIOn. zdaj pa bodi pameten !
  tako, da jaz zelo podpiram poenostavljanje (ne pa tudi poneumljanja, ali potujčevanja)jezikov, tudi slovenščine. če bi ti vedel, kakšen “poenostavljen” slovenski jezik sva si izumila z gospo cs za občasno domačo rabo: nič sklonov, nič spolov nič sklanjanja, pa se odlično razumeva (in zabavava). le paziti morava, da naju kdo ne sliši, in ne pokliče stričkov in tetic v belih plaščih.

 58. commonsense pravi:

  ah ja, blitz: nsldnj krk p j psnj brz smglsnkv .

 59. blitz blitz pravi:

  se ne strinjam. Ljudi bogati znanje večih jezikov. Jaz nimam težav s tem, da je angleščina number one. Nimam predsodkov. Če pa bi bila španščina ali francoščina, pa tudi prav, bi se že naučil.

  Torej, angleščina je number one poslovno in torej muss, ostali pa za dušo ali pa seveda stvar kulture in prilagajanja okolju, kjer živiš. Mislim, da taka poenostavljena angleščina ne bi koristila nikomur. Seveda pa razumem esperantiste, ki so v časih starih monarhij želeli imeti skupen jezik, ki ni hkrati jezik njihovih gosapodarjev. Danes pa to ni več tema. IMHO, BTW ali WTF?

 60. commonsense pravi:

  heheh, blitz, končno se enkrat spet ne strinjava. ljudi bogati znanje več jezikov le zato, ker jih več potrebujejo, da si pridobijo vse zaželjene, ali potrebne informacije, vključno včasih umetniške užitke. ali je morda dobro tudi za nas starejše občane, da si razgibavamo možgane. ampak za obče dobro bi lingua franca bila zelo koristna, in bi se energijo in čas za učenje islandščine ali schwyzerdytscha lahko porabilo za kaj bolj produktivnega, na primer za zmerjanje na blogu.

 61. funky pravi:

  kmčkm! ;)

 62. commonsense pravi:

  funky, kakšnim mačkam?

 63. funky pravi:

  kmčkm d bm psl brz smglsnkv!

 64. vanja pravi:

  commonsense glede lick my ass sem mislila izključno na tebe in na blitza, mene v tem aranžmanu ni bilo. Kaj si pa misliš, svoje riti ne ponujam kar takole, thank you very much, dvema na pol penzionerjema za povrhu vsega.
  PS pod nujno zamenjaj canadian bacon s smoked salmon! Tako boš dalj časa tlačil ljubo zemljico.
  firstwife- ex wife’s englih was much better than this. But nice try anyhow.

 65. commonsense pravi:

  fnky, zl dbr.mpk, mj mčk n zn brt.bm prvjl.

 66. funky pravi:

  zmnjn! p pzdrv svjg mmmrnjwkt!

 67. commonsense pravi:

  fnky: bltz prgnj prvrznst- prd n mj blg.

 68. funky pravi:

  cmmnsns, škd :(

  prdm! :)

  kmčkm! (komi čakam) :lol:

 69. Blitz pravi:

  funky, lepo prosim, prdi na kakšnem drugem blogu, zakaj glih pri meni.

  commonsense, ne gre le za informacije, ampak za komunikacijo. In seveda umetniške užitke. Tukaj grem v trgovino in lahko kupim katerokoli knjigo, v Sloveniji pa so Kljukca s strehe izdali pred skoraj 40 leti, potem ga pa do pred nekaj leti nisi mogel kupiti. Ali pa to, kar zdaj berem – Adolf H Zwei Leben – po vsej verjetnosti je nikoli ne bodo prevedli v slovenščino. Poenostavljena nemščina (beri mariborščina) pa tudi ne zadostuje vedno. Aufbiks in kuplunga ter fergazer še gre, kaj več pa že ne več.

 70. funky pravi:

  Lepa reč, pa taka negostoljubnost!
  Prvič obiščem tvoj blog, Herr Blitz, pa me že kar takoj odpodiš. Commonsense je za razliko od tebe vsaj bolj prijazen (pa še bolj pismen kot kaže). Čeprav sem mu prejle na njegovem blogu pustila le en majhen vročinski pečat brez samoglasnikov, me je toplo pozdravil. Hm, mogoče si pa le pod vtisom knjige, ki jo bereš. Ti dam popravca. Če ne pa noge na aufbiks pa čreva na plot! :)

 71. Blitz pravi:

  Funky, saj te ne podim, dobrodošla, le da že ob prvem obisku prdiš (prdš), je pa malo huda. Commonsense nič več ne voha, njemu je vseeno, moj nos je pa v občutljivi fazi opomorjevanja od operacije in se more najprej navaditi na nežne vonje, šele potem so na vrsti tisti pravi pristni. :lol:

  Morda je res bolj prijazen, ali pa mu tudi ne preostane nič drugega, je le že malo v letih.

 72. vlatka vlatka pravi:

  blitz,

  krpa je krpa :(

 73. funky pravi:

  Blitz,

  si pomislil recimo na prdm = pridem?

  Nos operiran? Pa te ja ni kdo lopnil?

 74. Blitz pravi:

  Vlatka, ko sem jaz pijan, sem hudičevo težka cunja.

  Funky, sem pomislil ja, ampak glede na to, da je commonsense danes veliko o ritih diskutiral, se mi je zdelo prdenje bolj verjetno. Ali pa celo predenje, glede na to, da ima doma čredo mačk.

  Oh, mogoče pa sem samo zafrustriran, ker sem trenutno brez čuta vonja.

  Lopnil? Ne vem, morda sem ob rojstvu ob sramno kost butnil. :sad:

 75. funky pravi:

  Ok. Blitz, tako se govori. Tudi jaz ti želim dober večer. Upam, da se tvoj nosni pretin že zarašča in da ne boli preveč.

  Commonsense ima čredo mačk? Uh, zdaj mi je pa še bolj k srcu prirastel.

  O čem je že tukaj sploh govora? Aja, o mrtveriberoki. Mislim, da se takole po dead-fishasto rokujejo bolj mlačne osebnosti. Nesamozavestni mlahavci. (Zgolj moje izkušnje)

 76. Blitz pravi:

  Funky, preberi vse komentarje, še zlasti aninega in binovega. :smile: pa lep vecer.

 77. funky pravi:

  Sem prebrala. In se strinjam. Saj to, da je nekdo manj samozavesten, ali bolj nežna dušica, še ne pomeni, da je slab človek. Nekatere mile osebnosti so namreč tako dobre, da so že skoraj predobre. Sicer pa ob vsakem stisku rok že pogled iz oči v oči pove tisto, kar je dlan morebiti zamolčala.

 78. bin pravi:

  /… ljudi bogati znanje več jezikov …/

  Tukaj bom pa z blitzem potegnil! ;) Pod pogojem, da “bogatenja” ne bomo merili v centimetrih. Bankovcev! :)

  Kako si le zamišljaš, CS, da bi svet naprej tekel, če bi se vsi med seboj razumeli? Kaj ni že “gospod bog” Babiloncem jezikov zmešal, da mu ne bi v zelje hodili? Današnji bogovi niso nič drugačni! Zato lepo pridno vsak svoj “materin jezik” naprej potomcem prenašajmo!

  Dobro znanje jezikov, ki pa naenkrat niso tuji, imajo “baštardi”. Otroci staršev in starih staršev z različnimi materinimi jeziki. Poznam en tak primer. Štiri jezike pogovorno obvlada otrok, pa se še ni nobenega “tujega jezika” v šoli učil. Na žalost pa njegov “materin jezik” ni jezik njegove matere, temveč babice. :mrgreen:

 79. blitz blitz pravi:

  Funky, seveda smo kombinacija signalov, ene bolje obvladamo kot druge. Moja Frau pravi, da takoj ve če lažem, ker mi v očeh vidi. Še dobro, da tako misli :wink:

  bin, tudi bankovci so v redu, kot stranski produkt seveda. :wink: Gledam moja poba – doma govorimo izključno slovensko, ko pa se fanta sama igrata, pa gre po nemško. Resni pogovori slovensko, igra pa zaradi vrtca nemško.

  Jaz pa imam vedno problem, katere jezike v CV napisat. Če bi napisal srbsko, hrvaško in bosansko, bi zgledalo da se hvalim, če pa samo enega, bi se pa lahko zameril kakšnemu od sodelavcev iz bivših republik. Srbohrvaško pa tako ali tako ne upam napisati. Običajno napišem hrvaško, čeprav nisem siguren, da ijekam.

 80. commonsense pravi:

  blitz, če te še zanima kljukec s strehe, lahko pogledam pri ciprošu v mariboru (nekaj takega kot bukvarna v lj )- tja nosim prebrane kriminalke in si včasih najdem kakšno staro knjigo iz zbirke sinjega galeba, ali kaj takega.

  še vedno mislim, da bi ena svetovna lingua franca bila prav koristna- drugo pa je, če te zanima brati kaj v originalu, ali če v kakšni tuji deželi dolgo živiš, da lahko komuniciraš v lokalnem jeziku.tu imaš prav.(seveda pa moraš paziti, če boš predolgo živel na bavarskem, da ne boš mislil, da znaš nemško :mrgreen: )

  če pa misliš, da sva se s funky samo zafrkavala, se motiš. pisavo brez samoglasnikov so namreč imeli etruščani (po jelinčiču veneti, torej naši predniki, hehe) s funky sva samo starodavno tradicijo obujala. tako da veš!

  si kaj bral svojo pošto?

 81. Blitz pravi:

  Commonsense, saj ga imamo. Ko je bila hči pet let stara, sem po vseh knjigarnah spraševal in najbrž so dobili občutek, da bo povpraševanje veliko, haha in so ga spet izdali.

  glede bajriš nič bat, imam sodelavko iz Hannovra, kjer menda gojijo najčistejšo, da ne rečem najarijevsko hohdojč.

  veneti so morda moji predniki, čiči pa nimajo kaj dosti z njimi, nekoč je na neki okrogli mizi na to temo Pirjevec med drugim omenil, da so Čiči potomci romunskih ciganov, pa tudi primorci znajo reči, da kjer se čič userje, trava več ne raste. :lol: Zato se je pa ubožec doimenoval v itega. Najbrž po zgledu svojega avstrijskega skrajnonacionalističnega kolega Petra Westenthalerja, ki je ariiziral svoj priimek iz ne ravno germansko zvenečega Hojač.

 82. Blitz pravi:

  pa nisem mislil, da sta se hecala, hotel sem le opozoriti, kako lahko preveč popreproščen jezik hitro nesporazume povzroči.

 83. MICA pravi:

  Firstwife, jaz ne bi brisala komentarjev od dotične osebe.
  Zakaj le?
  Vsak, ki ima vsaj malo srčne kulture, bo znal presoditi…in bo nagonsko vedel, s kom ima opravka.

 84. funky pravi:

  @blitz, popolnoma zaupam v točnost presoje tvoje Frau, medtem, ko “bere” signalizacijo iz tvojih oči. ;)

  @commonsense, glede na včerajšnje sporazumevanje v etruščini in spričo dejstva, da sta si etruščanska in feničanska pisava precej podobni, se poraja vprašanje, kje vse sva v prejšnjem življenju blogala?? :lol:

  p.s.: stranski učinki aspirinov pa tudi delajo svoje … hehehe

 85. Blitz pravi:

  eh, zdaj mi je povedala, da vidi na nosu. Upam, da po novem to ne bo več možno. :lol:

 86. funky pravi:

  @blitz, aha, zdaj pa razumem zakaj si šel na op. :lol:

 87. vanja pravi:

  Ja micika prav imaš! znal bo!

 88. vlatka vlatka pravi:

  blitz,

  krpa je krpa, bil pijan ali trezen, haha ;)

 89. Blitz pravi:

  krpan, vlatka, krpan

 90. sv3der pravi:

  poleg mrtve ribe me pogreje, ce tisti, ki mi o ponudi pogleda v stran – zal zelo pogost pojav v Z Evropi ;)

 91. Formula 1 racing » Dala mi je ribo pravi:

  [...] blitz wrote an interesting post today onHere’s a quick take [...]

 92. Tami pravi:

  Hm ja ce bi bil taksen stisk roke, najvecji problem bontona in prvega vtisa, itd., po mojem to se nic ne pove o nekom. Vse drugo je pa natolcevanje.

 93. Blitz pravi:

  Tami, mislim, da imajo bolj prav tisti, ki pravijo, da lahko riba marsikaj pove o nekom, seveda pa so izjeme.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !