Kavelj 22

… ni mogoče trditi, da smo neumni; lahko postanemo celo akademsko izobraženi…

Majhni zeleni …

Objavil blitz, dne 7.06.2008

…, ponavadi neškodljivi.

Ne govorim o marsovcih, niti o kakšnih hroščih. Ne, to smo mi, verniki. Tako nas vsaj vidi mnogo ANTIteistov. O tej temi se že dolgo nisem razpisal, a zadnje dni so me spet uspeli aktivirati. Seveda ne razni ateistki, anusi in slobodnjaki, ki obžalujejo, da nas niso pred šestimi desetletji vseh izbrisali, na njihovo agresivnost sem imun. Ko pa s podobnimi predsodki na dan pridejo dokazani prijazneži, kot sta mijau in jenšterle, pa le nekoliko zaboli.

IZJAVA LETA: “…če tako gledaš, imaš prav, da je človek najprej ateist, dokler ga niso začeli prepričevati. Ampak, takrat je še otrok, in težko bi mu prilepili oznako “ateist”. Pozneje ga pri verouku nafilajo z dogmami, ki jih ni sposoben kritično oceniti, zato verjame. Šele pozneje mu um posreduje spoznanja, kaj je mogoče in kaj ni.

Seveda pa se vsi s takimi vprašanji ne ubadajo, pa čeprav ni mogoče trditi, da so neumni; lahko postanejo celo akademsko izobraženi, ampak, verjetno so si na tem področju postavili nekakšno blokado, zid, ob katerega se razbijejo vsi nasprotni argumenti.”

Mijau nam je na blogu davida pelka serviral, da smo verni zato, ker so nas pri verouku nafilali z dogmami. I vjerovali smo jer smo bili mali, če si dovolim malo krasti pri Oliverju Dragojeviću. Šele kasneje nam menda um omogoči spoznanja, kaj je mogoče in kaj ne. Mijau ni rekel, da nam um omogoči spoznanja na splošno, ampak kaj je MOGOČE in kaj NI MOGOČE. Se razume, kaj to pomeni – vstajenje od mrtvih, brezmadežno spočetje in vnebohod NISO MOGOČI, vsaj ne po merilih zemeljskega človeka. Kar seveda posledično pomeni, da smo verniki bukseljni, ki bežimo pred resnico. Saj je vendar že Hogar Grozni vedel, da sovražnik, ki ga z mečem na pol preseka, ne vstane več.

Je pa mijau fejst dec in nam zato stopi v bran, češ da ni mogoče trditi, da smo neumni. Nasprotno, lahko postanemo CELO akademsko izobraženi, ali si lahko mislite. Tale mijauova trditev me  močno spominja na izjavo prijateljevega sodelavca, profesorja na graški univerzi, ki mu je nekoč ves šokiran zaupal, da je videl črnca avto voziti. Nadalje nam je mijau še povedal, da imamo očitno v sebi neko blokado, ob kateri se razbijejo vsi nasprotni argumenti.  Na to, da nasprotni argumenti morda (včasih) niso dovolj prepričljivi, mijau v vsej svoji širini ni niti pomislil.

Kakorkoli že, verniki moramo biti ljudem kot je mijau, hvaležni, da ne mislijo, da smo zaostali in zategadelj potrebni lobotomije. Mi, mali zeleni nehvaležneži (sicer smo črni, a včasih zaradi favšije do narodovega bogastva pozelenimo), pa si še drznemo jamrati, če nas kdo zmerja. Kar se mene tiče, imam raje ornk dedca, ki mi zabrusi, da smo cerkveni tanajhuj in da nas bi bilo treba vse v brezna pometat, kot pa prijazne stričke, ki bi nam prizanesli, ker pač verjamejo, da imamo vsi pravico živeti, tudi tako ali drugače retardirani.

Pa še tole je povedal mijau, da ne verjame, da bi lahko vernika v ateizem spreobrnil. Ja, spoštovani gospod mijau, zakaj pa bi ga želel spreobrniti? Saj vem, ker je vera opij za ljudstvo, kajne?

Da pa se ne bi končalo pri tem, sem dobil lekcijo še pri drugem prijaznem stričku, Jenšterletu, sicer enem od mojih najljubših blogerjev. Marko je namreč napisal hudo zavajajoč prispevek o odpadli okrogli mizi o JBTZ, saj je zadevo osvetlil samo z ene strani, namreč s kršenjem novinarske avtonomije s strani urednika in niti to mu ni bilo dovolj, zadevo je prikazal tako, kot bi se Cerkev in Štuhec kao na vsak način silila v vsako debato. Žalostno je, da je o omenjenem dogodku sicer skrajno pristranski medijski poročal veliko bolj korektno. O dejstvu, da je voditeljica, sicer soproga enega od najvplivnejših nekdanjih politikov LDS, želela iz omizja o aferi JBTZ narediti predvolilni šov LDS in Zares s sledovi SLS in da je urednik preprosto MORAL posredovati, pa niti besedice. V kasnejši razpravi se je pokazalo, da Jenšterleta sploh ne moti Vasle, ampak predvsem Štuhec in posledično CERKEV, ki se sili vsepovsod. To, da je Štuheca predlagal Stres, ki je bil prvotno vabljen, pa je bil žal zadržan in da se torej ne Cerkev, ne Štuhec nista (v tem primeru) nikamor silila, niti besedice. Seveda ne, sicer ne bi bilo zgodbe. By the way, skrajno žalostno je, da so se kopja lomila na Krivicu in še bolj žalostno je, da razen naju z Markom in še nekaterih redkih posameznikov danes Krivica, enega najbolj pokončnih in družbi potrebnih Slovencev ta hip, ne ceni skoraj nihče, ne na levi, ne na desni.

Čeprav prispevek na prvi pogled ni bil zastavljen proticerkveno, se je v odgovorih izzvanega Marka kmalu pokazala, kje ga čevelj žuli. Kaj da jamrajo tile verniki, saj se ni nikomur nič zgodilo. Na moj ugovor, da so bili ovirani pri karieri, je odgovoril, da to ne drži, saj je smel denimo Zagožen postati profesor. Ja valjda, da je smel, strokovno kariero je lahko delala velika večina, niso pa smeli postati direktorji podjetij, rektorji, ravnatelji in predsedniki sodišč. No, na tole pripombico je Marko lakonično ugotovil, da gre pri direktorjih in drugih šefih itak za oblastiželjnost. Kot da vodenje podjetja ni stroka. Seveda je na taki ravni razumevanja vsaka razprava brezplodna. No Marko je celo pohvalil komuniste, da so njega, nekomunista, poslali v Argenitno za dopisnika. Ampak primerjava ni čisto na mestu, me zanima, če bi ga poslali tudi v primeru, če bi bil aktiven vernik. Sploh glede na dejstvo, da so ga potem (sicer neuspešno) poskusili prepričati, da bi vohunil za SDV. Malo morgen.

No, na istem blogu sem potem bil kot kristjan deležen morda doslej najhujše žaljivke v življenju. Da je namreč logično, da država (država=partija) ni hotela na vodilna mesta postavljati pripadnikov organizacije, ki je sodelovala z okupatorjem in skrivala vojne zločince. Torej vsi ki smo pripadniki te organizacije, smo gnoj, ker iz nje še nismo izstopili. Res je, pripadniki Cerkve, ki ji pripadam, so zagrešili veliko in preveč zločinov, ki jih seveda obžalujem in obsojam. Res je, sem pripadnik iste Cerkve kot škof Rožman, inkvizitorji, nemoralni papeži in pedofilski duhovniki. A sem hkrati tudi pripadnik iste Cerkve, kot škofje Tomažič, Slomšek in Šuštar, Mati Terezija, nadškof Romero, papež Janez Pavel II., pogumni primorski duhovniki ali mučenec Maksimiljan Kolbe. Ponosen sem na dosežke in obsojam zločine in grehe, tako preprosto je to. Ne vem, zakaj bi me moralo biti tega sram in s kakšno pravico bi mi partija karkoli prepovedovala – ta ista partija, ki je svetu dala Stalina, Lenina, Tita, Honeckerja, Pol Pota, Ceauceascuja, Mao Ze Donga. Je pa res, da je tudi partija imela svoje svetle člane, kot denimo Angelo Vode. A so hitro poskrbeli, da ni preveč škode naredila.

Najbolj dobronamerni nas imajo torej za majhne, neškodljive hroščke, ki naj živijo, saj niso sami krivi, da so samo hroščki. Manj dobronamerni bi nas utopili v žlici vode. Najbolj zaničevanja vredno pa se mi zdi, da nekateri celo želijo sklepati znanstva z nami malimi zelenimi, ki podpiramo zločinsko organizacijo. Zakaj le, ali so morda preškrti, da bi kupili vstopnico za živalski vrt?

 • Share/Bookmark

141 odgovorov v “Majhni zeleni …”

 1. david.pelko david.pelko pravi:

  In ti se nad mano zgražaš, ker sem velikokrat jezen :lol:

  Odličen prispevek. Ja res je, s pridom izkoriščajo grehe, ki so jih storili ljudje v imenu boga, ali pod okriljem institucije, ki se ji reče cerkev. Tako zelo enostavno pokažejo na nas vernike, češ, a ti verjameš v boga? In to tega boga, kjer imate pod njegovim okriljem toliko predofilov, okupatorjevih sodelavcev, itd. In nas lepo vse zapakirajo in vržejo v isti koš!

  Ampak s takšnim obnašanjem pokažejo samo, kako malo vedo! Četudi dajejo “sodbe”.

 2. blitz blitz pravi:

  David, hvala za pohvale. Saj nisem več jezen. Če ti po pravici povem, sem začel prispevek pisati zelo jezen, nekje proti polovici pa sem v pisanju že kar užival. Je bilo kar prelahko, ko pa nekateri tako očitno razgalijo svoje predsodke.

 3. david.pelko david.pelko pravi:

  Mislim, da bom takoj za naslednjim prispevkom res objavil KAJ POMENI BITI KRISTJAN (dela in naloge), da bodo malo bolje razumeli. Še meni bo koristilo, ker velikokrat grešim, kaj šele njim. :lol:

 4. commonsense pravi:

  BLITZ, ZDAJ PA RESNO , IN PROSIM NE SPET NOJEV PARAT!!!

  PRI MARKU SEM ZA 50 IN 60 LETA (ČASOVNI OKVIR, KI SI GA SAM POSTAVIL ZA TAKRATNO VERSKO PREGANJANJE!)NAPISAL PRIBLIŽNO TAKO KOT PRAVIŠ :”Da je namreč logično, da država (država=partija) ni hotela na vodilna mesta postavljati pripadnikov organizacije, ki je sodelovala z okupatorjem in skrivala vojne zločince.”
  GOVORILI SMO JASNO O 50 IN 60 LETIH,OD VOJNE JE TAKRAT POTEKLO MANJ ČASA, KOT DANES OD OSAMOSVOJITVE- SPOMINI SO BILI ŠE TOLIKO BOLJ SVEŽI. SAM SI TUDI TAKOJ PRITRDIL, DA JE TAKRAT TAKO TUDI BILO. (VSAKDO PISMEN SI LAHKO PREBERE, KAJ JE KDO OD NAJU PRI MARKU NAPISAL).

  VSE OSTALO ZGORAJ ZAPISANO SI PREPROSTO IZMISLIL, IN SPET: VSAKDO, KI ZNA BRATI, TO LAHKO TAKOJ UGOTOVI.OBA BLOGA STA ŠE V OBJAVI.

  REKEL SI, DA SPOŠTUJEŠ MOJ NAČIN RAZMIŠLJANJA, IN KOT VEŠ, TUDI JAZ TVOJEGA. LE, DA SE VČASIH Z NJIM NE STRINJAM- V GLAVNEM LE TAKRAT, KADAR VEDNO ZNOVA PREDSTAVLJAŠ PAČ SVOJO VERZIJO ZGODOVINE, IN ČE POKAŽEM NESTRINJANJE, POSTANEŠ OSEBEN IN SI GLADKO IZMIŠLJUJEŠ TRDITVE, KI JIH NIKOLI NISEM NE IZREKEL, NE MISLIL.TAKO INTELIGENTEN, DA BI ZNAL MISLI BRATI, PA GOTOVO NISI.

  PROSIM, POMIRI SE, IN PUSTI NOJE PRI MIRU.NIHČE, ŠE NAJMANJ JAZ TI VERE NE OČITA, O ZGODOVINI PA SE NE STRINJAJO TUDI MNOGO PAMETNEJŠI OD NAJU.

  NAJBOLJE ZA OBA BI BILO, ČE BI SE OMENJENI ZGODOVINSKI TEMI OBA IZOGIBALA- JAZ JE ŽE DOLGO NE SPROŽAM VEČ.RAJE SE KREGAJVA O FUZBALU ALI O HEAVY METAL ROCKU.

 5. ponpet ponpet pravi:

  oj!

  zakaj pa tako na nasprotna bregova daješ cerkev (krščanstvo) in partijo? saj gre za eno in isto reč – za religijo!

  (sori za mrbit mal of topik)

  stalinizem je religija, in to z vsemi atributi, ki jih religija mora imeti. prav tako je religija nacizem in (sicer v primerjavi s krščansvom, nacizmom in stalinizmom razvodeneli) fašizem.

  zato lahko kvečjemu rečemo, da je religija sicer imela svoje “svetle” člane, npr. dalaj lamo, angelo vode, solženicina, vendar v njej prevladujejo torquemade, hitlerji, fritzli, stalini in pol-poti.

  ***

  nikar ne imej ateizma za “še eno od religij”, saj se od njih bistveno razlikuje (vem, da je slogan ateizem=religija uporaben v boju cerkva proti ateizmu, vendar ni resničen oz. je zlonameren in manipulativen). ateist ni “vernik v odsotnost boga” ali “vernik v znanost” ali celo “vernik v razum”. ateist je – na kratko – razumen človek, človek ki ve ali pa ne ve (v ostrem nasprotju z “verjame” ali “ne verjame” – ali celo “veruje” in “ne veruje”).

  razum pa je tisto, kar je človeku za njegovo preživetje, za njegovo dobro počutje in dolgoživost edino res potrebno in res pomembno (če hočeš banalen primer, vernik na čelo najdenega novorojenčka napravi križ in ga poškropi z vodo, ateist pa ga cepi proti kozam in mu da nadomestek materinega mleka).

  ***

  vernik v stalina ali tita ali hitlerja ni prav nič drugačen od vernika v ‘boga’ ali ‘kristusa’ ali ‘alaha’. oba sta v obrambo svojih ‘večnih resnic’ (kot so te o filioque, o arijskem nadčloveku ali o odmrtju države) pripravljena kričati, nadlegovati, moriti, požigati in ubijati. to verniki počnejo še danes.

  samo vernik lahko tako brezskrbno in v tako velikem obsegu krši moralne zapovedi, saj za njim stoji ‘nekaj višjega’ (bog, SS, tito, …). taka zunanja moralna bergla vedno (vedno!) pelje v grmade, konclagerje, gole otoke in pristajanje v stolpnicah, polnih ljudi.

  ateist izvaja svojo moralo iz sebe samega in iz družbe, zato je – za razliko od vernika, ki vleče svojo moralo ‘od zunaj; kristjana, komunista, budista, nacista … – razumen in iskren.

  vernik pa mora svojo moralo – vsaj meni – dokazovati vedno znova. ker nikoli ne vem, kdaj bo njegov bog pogledal stran – pa mi bo vernik brez kakršnih koli moralnih zadržkov (ali celo v obrambo njegove vere) gladko prerezal vrat.

  ***

  torej, mjiau ima prav – verniki niste neumni, celo izobraženi ste lahko, vendar niste razumni (celo protirazumni ste), zato ste neškodljivi le v najboljšem primeru. žal pa ste – kristjani, nacisti, komunajzarji itd. – večino časa zelo nevarni.

  glede spreobrnjenja vernikov pa se mijau ne moti (le beseda “spreobrnjenje” je napačna, saj spet implicira, da je razumnost religija) – vernika razum lahko prepriča in tudi ga prepriča (razen če je res zakrknjen, kot sta bila npr. kardinal bellarmini ali eichmann).

 6. frau Blitz pravi:

  Si morte mislit, nekateri celo akademsko izobrazbo dosežejo. Ti CS si nas celo v živo videl, daj povej da celo zgledamo precej običajno in si morte mislit, celo pivo pijemo. Se že cel popldan smejim. Jao.

 7. Aleš pravi:

  Kaj naj ti rečem za tole? Čestitam!

 8. bin pravi:

  Nekaj bom napisal, v zvezi z debato na blogih Davida Pelka in Blitza.

  Odnosi med »verniki« in »ateisti«! Pravzaprav ne gre za to. Gre za odnos pripadnika neke ideje, do dejanj in namenov institucije na drugi strani.
  In prav to me moti! Moram pritrditi Blitzu, ko pravi:
  / Pa odkod zaboga morate eni vedno Cerkev kot institucijo ven vleči? /
  Po drugi strani pa mu bom očital, ker pogosto zmerja komuniste, ki nikdar niso imeli niti želje niti možnosti, da bi kaj slabega storili, z zločinci. Mar ni to isto? (Naj mi ostali ateisti oprostijo, toda ateizem se pri vernih vztrajno pogojuje s komunizmom.)

  Kako naj bi torej komunicirali med seboj?

  Vse temeljne ideje so si prisvojili pripadniki institucij in »operirajo« z njimi. Na eni in na drugi strani. Veliko »dokumentov«, ki bi nam, malim ljudem, pokazali, kje je institucija zlorabila idejo, so enostavno uničili. Torej se moramo zanesti na svoj lastni čut, (o umu se na tem nivoju težko pogovarjamo) in v njem iskati smisel in pot do njega.

  Nekako se mi vsiljuje občutek, da so najbolj žolčni tisti razpravljalci, ki v sebi niso prepričani v pravilnost svoje opredelitve. Vsak očitek bolj zaboli takrat, ko utegne biti opravičen! :mrgreen:

  Privoščil si bom »soliti pamet«! Zakaj je pravzaprav narobe, če smo si različni med seboj? Je res mogoče reči, da je ena ideja boljša od druge? Tisti, ki so v to prepričani, si bodo po »zmagi« torej izničenju drugačnih, poiskali nove drugačne. Morda celo po spolu? Tudi tam je večna borba! Je ženska šibkejši spol? Mora biti podložna, sprejemati vrednote moških? Ali je morda tista, ki drži tri vogale pokonci in je zato edina nujno potrebna?

  No, pri spolih je mnogim jasno, da je najlepše v dvoje. Ne bi mogli tega sprejeti tudi v »politiki«, pravzaprav osebnem prepričanju?

  Upam, da bom vsaj nekaterim pomagal do znosnejšega življenja med »rajo«.

 9. Blitz pravi:

  Commonsense, spet pišeš o nečem, kar sploh ni bila tema. jaz sem pri Marku govoril o tem, da smo bili verniki drugorazredni, tudi v SEDEMDESETIH IN OSEMDESETIH, če imaš pa za šefa Ponpeta, pa še danes. Ampak glee na njegovo raven diskusije skoraj ne verjamem, da je komu šef.

  Zato je vsako razpravljanje o petdesetih in šestdesetih odveč. razen tega si spet pisal stvari, ki jih tudi sam ne verjameš. Jaz nisem nikjer trdil, da so metali verne otroke iz šol. Šola, na kateri je učil moj stari oče (pri Marku sem, se zmotil, ni bil ravnatelj, ravnatelj je bil pred vojno, a v drugem kraju), je bila ena od tistih mariborskih gimnazij, iz katerih so prihajali najprespektivnejši kadri. Pa tudi s te šole niso vrgli vseh vernih. Tiste, ki so v cerkev hodili na skrivaj, so pustili pri miru, saj jim nikoli ne bodo nevarni. Pa tudi na poklicnih šolah so jih pustili pri miru. Bilo je pač potrebno pokazati, kaj se bo zgodilo neponižnim.

  Ampak kot rečeno – jaz sem govoril predvsem o sedemdesetih in osemdesetih, ko tudi nisem poznal nobenega rektorja, generalnega direktorja ali predsednika sodišča, ki ne bi bil v partiji. Zato mi ti, pa jenštrle in vsi drugi nehajte srat. Ali pa mi naštejte 10 primerov iz osemdesetih, kom je vernik opravljal eno od zgoraj navedenih funkcij. Pa dodajmo še ravnatelje šol, da bo lažje.

  Ponpet, Nelson Mandela, Angela Merkel, Shirin Ebadi, Martin L. King, Janez Pavel II., nadškof Romero, Mahatma Gandhi, Desmond Tutu, kardinal Wiszinski so ali so bili globoko verni ljudje, žal pa niso razumniki. Še dobro, da imamo Ponpeta. Predlagam, da se kar k Mijauu preseliš – itak je rekel, da si želi srečanja in debate z vama s Katarino. Če bosta pridna, ne bo ostalo samo pri debati.

 10. Blitz pravi:

  commonsense, zamudil si za nekaj let, jaz sem zdaj AORovec. Zelo dvomim, da si dovolj podkovan a temle področju za debato z mano.

  Aleš, hvala

  bin, milsim, da si malo krivičen. Zmerjam komunizem in tiste komuniste, ki so slabo počeli, ne pa kar povprek. neštetokrat sem že napisal, da je Angela Vode ena mojih vzornic. Žal pa je moja izkušnja s komunisti slaba. kar veliko sem jih spoznal, eni so bili vsekani in nevarni, večina pa sploh ni bila komunistov ampak karieristov. Če odštejem učiteljico STM, nisem nikoli srečal komunista, ki bi res verjel v idejo in jo tudi zagovarjal. Nikoli pa moje kritike niso usmerjene na tiste, ki so v idejo resnično verjeli. Ne poznam jih pa najbrž zato, ker so končali podobno kot Angela Vode.

  bin, jaz ne vidim nobenega problema v komunikaciji z drugače mislečim, ki me v celoti sprejema in spoštuje takšnega kot sem. Če pa o meni misli, “da sem kar v redu, čeprav sem cerkven”, ali da imam blokado, onb kateri se njegovi argumenti razbijejo ozirom če misli (kot sta se bolj ali manj direktno izrazila ponpet in mijau), da sem CELO dosegel akademsko izobrazbo kljub blokadi, pa se res ne moremo pogovarjati, ali ne?

  Za komunikacijo je potrebna odprtost ne samo do drugačnih idej ampak tudi sprejemanje in spoštovanje sogovornika brez predsodkov. Če pa nekdo misli, da itak nisem razumnik, torej smatra, da nisem enakovreden sogovornik, pa komunikacija seveda ni možna. Moja reakcija na takšen način komunikacije je seveda potem tudi ustrezna, v skladu z zakonom o vzajemnem delovanju sil. Če nekdo zame apriori misli, da nisem razumnik, seveda jaz kot odziv na to pomislim, da je on teslo. Potem komunikacije ne more biti.

  Gotovo tudi jaz kdaj zablokiram komunikacijo, a še nikoli, ampak res nikoli v življenju nisem niti pomislil, niti rekel samo zaradi svetovnega nazora nikomur, ki ga ne poznam, da je kakorkoli oviran v razmišljanju.

 11. bin pravi:

  Izognil si se, blitz, odgovoru na tisto, kar sem ti očital!

  Preglej malo svoje zapise in komentarje, pa mi povej. Sem zločinec, zato, ker verjamem v komunizem kot najboljši način sožitja med ljudmi? (Ne Leninizem, Stalinizem, Titoizem, … temveč komunizem, ki se je kot ideja pojavil že mnogo prej in bil tudi krvoločno preganjan s strani cerkvenih institucij.) Sem torej zločinec? Sem morda teslo, oviran v razmišljanju? Ker sem komunist po duši! :)

 12. commonsense pravi:

  blitz. AOL? lepo plosim za pojasnilo. :mrgreen:

 13. mica pravi:

  v bistvu je žalostno edinole to, da večina izjemno hitro pozablja, kaj se je dogajalo pred letom 1990.
  Teoretično – do določene meje- so imeli verni “veliko” pravic. Res je, po cca letu 1965 jih nihče ni streljal, to povsem drži. Dogajale pa so se tudi sila ogabne stvari, mnogim sem bila priča, kaqr je logično, saj sem že stara (56) bajta. Bin mi bo spet očital, da vlečem na dan cerkljanski primer, ampak….dotično teptanje vere s pomočjo novogoriškega sodišča se je dogajalo leta 1956.
  v eni od partizanskih bolnišnic so še zmeraj na ogled določeni eksponati, ki so bili pokr5adeni pri vernih družinah, tistih, ki jih je bilo treba “jebat”. /slišano na moja lastna ušesa/.
  Eden od vodilnih veljakov LDS-a je po tistem, ko je v domačem okrožju izvisel, napisal javno pismo, da so levičarji “lepi in pametni”, desničarji pa kreteni in kmetavzarji.
  partijci so imeli še nekaj let po osamosvojitvi samo po sebi umevno “pravico, da imajo 1 x na leto toplice zastonj.
  O tem, kolikšne pokojnine so si talali, vedo (vemo) tisti, ki so (smo) imeli vpogled.
  In to taki, ki so se med vojno komaj rodili, ne pa, da bi se borili.
  Verni niso mogli biti v poklicih “družbenjo-političnega pomena”.
  Jaz recimo sem dobila tisočkrat servirano pod nos, da bom morala “nehati hoditi k maši”, če bom hotela biti v poklicu, ki sem si ga – kot drugo opcijo- izbrala.
  Pri prvi sem zaradi moralno-političnih ne-kvalitet izvisela.
  verni so bili- zlasti v podeželjskem okolju, od tiste peščice pravovernih čestokrat zasmehovani in ponižani. Če je tako naneslo, da je bil, recimo, 4. julij nedelja, in so šli ljudje k maši, namesto, da bi se klanjali pred spomeniki NOB, so jih javno zmerjali s “črnimi kreaturami.” Tisti, ki je to počel, je še zmeraj precej živ in ima še enako strupen jezik kot nekoč.
  Stvari so bile pritlehne, podle in izvajane nekako na pol javno.
  Na videz je bilo vse lepo in prav, valda, za kulisami pa so se dogajale hudobije.
  V šoli smo se učili o t. i. “junakih”, o katerih je šel med ljudmi šepetajoč glas o tem, koliko so jih lastnoročno pobili in tudi kako so jih pobili.
  Meni so ob določenih šli lasje pokonci in še do nedavnega, ko sem jih srečevala, me je spreletaval leden srh.
  Inb zaradi vsega, kar vem in tudi zaradi vsega, kar sem sama doživela, mi ne bo nihče nikoli in nikdar govoril o kakšni hm..”enakosti”.

  Ker je ni bilo. vsaj do leta 1990 ne.
  Basta.
  Amen.
  Pika.

  Žal pa moram reči še nekaj, ker želim biti pravična.
  Cerkev kot inštitucija, kakršna se kaže danes, z vsem svojim slepim grabljenjem in hlepenjem po moči in denarju, mi NI VŠEČ. In jo odklanjam.
  In postanem sila alergična, ko vidim, kako daleč od vere so nekateri posamezniki.
  Prav tako pa sem vesela, da poznam veliko dobrih in zelo poštenih vernikov, duhovnikov, misijonarjev…
  Takih, ki nosijo vero v svojem srcu in jo znajo tudi pokazati s svojim načinom življenja.
  Sama se trudim, da bi jim bila podobna, toda kaj, ko je “meso šibko” :-) in me moj strupen jezik prevečkrat nasmoli
  :-)

  Sicer pa: ljudi NE dleim na verne in neverne. Sprejemam jih po njihovih človeških lastnostih. In zato si tudi jemljem pravico, da se nekaterim enostavno izogibam, kar pa še ne pomeni, da bi jim kakorkoli želela prati možgane.
  Vsak živi tako kot se mu zdi prav.
  In jaz sem verna, tega se ne sramujem, s tem pa ni rečeno, da se poskušam slepiti, da je na “naši strani” vse lepo in prav, na oni drugi pa vse slabo.

 14. Blitz pravi:

  Bin, tega nisem nikoli rekel. Povej mi, kje sem napisal, da ste vsi, ki verjamete, da je komunizem najboljši način sožitja, zločinci, pa se bom opravičil.

  Bi si pa drznil reči, da si naiven, če to res verjameš. Povej mi eno državo, kjer se je komunizem obnesel. Vsepovsod se je sesul sam vase, ali ni to malo nenavadno. In v večini držav je z bodečo žico zadrževal ljudi, da niso ušli.

  Kolikor jaz vidim zgodovino, se komunistične države delijo zelo preprosto na:
  - tiste, kjer je režim na začetku pustil za sabo stotisoče žrtvev, po desetletju ali dveh terorja pa je začel počasi odtajati in so ljudje dve desetletji živeli relativno spodobno življenje, a je na koncu propadel, ker je bil preprosto nekonkurenčen, saj je porabil več kot ustvaril. Razpadel je žal s strahotnimi žrtvami (Jugoslavija)
  - tiste, kjer komunizem ni zagrešil tako strahotnih zločinov (le nekaj tidoč ali desettisoč pobitih), so pa ljudje desetletja živeli v izolaciji in revščini. (Romunija, Češkoslovaška, Madžarska, DDR, Poljska, Kuba, Severna Koreja)
  - tiste, kjer je režim pustil za seboj desetine milijonov žrtev, hkrati pa so ljudje vseeno živeli v hudem pomanjkanju (SZ, Kitajska, Vietnam, Kambodža)

  Spomni me prosim, če sem pozabil na katero od komunističnih držav? Ali si res prepričan, da je tisto, v kar verjameš, komunizem?

  Če pa verjameš v idealiyirano komunistično idejo, pa seveda zato seveda nisi zločinec, le new agevec :wink:

  In seveda nisi teslo, jaz tega tudi nikoli nisem trdil. še manj trdim, da si oviran v razmišljanju, si pač idealist, kar je za spoštovat. :lol:

  Si pa po Polpetovi definiciji vsekakor nerazumnik. :wink: Ampak jaz se ne bi preveč sekiral na tvojem mestu. Tudi jaz sem nerazumnik, pa poglej, kak fejst dec sem zrasel.

 15. mica pravi:

  Bin, nisi zločinec, si pa trapast
  :-)
  Pa bi te nekdo (recimo jaz) moral dati čez koleno pa po nagi riti
  :-)

 16. Blitz pravi:

  Adult oriented lover.

  mica, če pa razen naju vsi trdijo, da to ni res. Vsak je lahko postal vse, baje, da je bilo pri nas že v sedemdesetih tako liberalno okolje, da bi vernik celo predsednik partije lahko ratal, če bi le hotel.

  To, da nismo bili kot v Severni Koreji, še ne pomeni, da se ni nikomur nič zgodilo. Še v osemdesetih si je lahko vsak dovoljeval zlobne komentarje na račun vernih. In še v osemdesetih smo imeli učitelje, ki so obvezno dali kontrolno nalogo na Božič ali dan po njem.

  Drrrriiiiing, zbudi se. Mica, to je bilo nekje drugje, pri nas je bil Oz.

  Sicer se pa strinjam, v Cerkvi kot instituciji je veliko slabega, je pa tudi veliko dobrega. Ampak da danes lahko svobodno govorimo in tolčemo čez ene in čez druge, se lahko zahvalimo tudi takšni Cerkvi, kot jo imamo. Ne glede na poskuse zatiranja, ki jih je, ko še je bila pri izvršni moči, izvajala, kot vsak oblastnik, je pa tudi prepoznavala znamenja časa in se tudi sama razvijala. Danes lahko vsak kritizira po mili volji, zato name osebki kot je Svetlana Makarovič, ne naredijo nobenega vtisa. Naj gre v Iran in se izpostavi kot Shirin Ebadi, če si upa.

  mica, ne le, da lahko verniki dosežemo akademsko izobrazbo, nekateri najbolj talentirani med nami ste postali celo pisci. :wink:

 17. bin pravi:

  Na kratko, blitz, ker sem v časovni stiski!

  Točno tisto napako delaš, ki jo očitaš drugim! Mojo “vero” v komunizem, seveda idealiziran, mešaš z institucijami, ki so v imenu ideje gradile svoj lastni blagor. Kadar pa tvojo vero (idealizirano) nekdo meša z zločini cerkve, si prizadet! Očitno še nisi pripravljen sprejeti drugačnosti!?

  Tebi mica, pa dolgujem daljši zapis! Posebno za tisti “po nagi riti”! ;)

 18. frau Blitz pravi:

  Mica, jaz sem rojena perverznega leta 69, pa se ja zami učitelj telovadbe, ki delal na svojem vrtu, ko smo šli otroci k maši, drl za nami, če nimamo pametnejšega dela. In spomnim le policaja, ki je prišel k nam domov zasliševat mamo, če imamo naročeno družino in zahteval nek izvod.

  Seveda zaradi tega še nismo bili disidenti in preganjani, ampak takole po malem pa so nam že dajali vedeti, da naj se držimo nazaj.

 19. commonsense pravi:

  blitz,kaj pa tisti “dole smole”, ki je vesel božič voščil? ha? :mrgreen: boš rekel”close, but no cigar”, ampak vseeno?
  RRResno, kaj je AORRR?

 20. Luka pravi:

  Kdo naj bi bili te majhni in zeleni ?

 21. frau Blitz pravi:

  Bin, če misliš, da se midva z Blitzom kot vernika rimokatoliški cerkvi odpovedujeva se motiš. Cerkev kristjani potrebujemo, potrebujemo in to krvavo prav tako tudi naše drage duhovnike. Jaz sem sicer grešnica, vendar sem vedno bolj, ko sem stara, prepričana, da ima katoliški nauk prav tudi tam kjer imam s sprejemanjem nauka jaz sama probleme. Vedno bolj.

  Povej Bin, verjameš v komunizem ali v idealiziran komunizem. To niti slučajno ni isto.

  Komunizem je vzcvetel in ovenel v slabem stoletju, medtem, ko moja Cerkev še kar stoji, kaj komunisti, še kristjani je nismo uspeli uničiti (če si lahko dovolim parafrazirat Benedikta).

  Približno te razumem, misliš na neko absolutno pravičnost, raj na zemlji. Na zemlji je pa tako, da moramo za preživetje jesti in piti in po mojem skromnem mnenju je, da se grdo izrazim, zajeb v temu, da smo ljudje (žal ne samo kristjani) nagnjeni k grehu to jes, k mutivodenju. Nekateri bi res pojedli samo toliko kot potrebujejo in delali kolikor zmorejo, drugi pa bi samo jedli kolikor zmorejo in delali kolikor bi se jim pač zdelo, da je potrebujejo. Skratka že videno, komu sve komu ništa. Komunizem v taki idealni ali bolje rečeno idealizirani obliki je utopija vse dokler se ne bomo naučili živeti brez hrane in vode in bo klima taka, da bomo lahko spali na prostem in hodili okoli nagi.

 22. bin pravi:

  Kaj pa ti, Frau Blitz, veruješ v Kristusa ali v papeža?

  Vem, da ne moreš prebrati vsega, kar napišem, zato bom povedal! Ne dolgo nazaj, sem nekje, mislim, da pri Ani, zapisal prav to! Da je cerkev kot institucija nujno potrebna. Prav tako bi bilo dobro, če bi v preteklosti ta institucija dovolila tedanjim zagretim in poštenim “vernikom” v idealizirani komunizem, da imajo svojo institucijo. Veliko več pameti bi lahko bilo v njihovih kasnejših dejanjih. Pa ni bilo tako!

  Ko govoriš o /… Komunizem je vzcvetel in ovenel v slabem stoletju, …/ pokažeš svoje pomanjkljivo poznavanje zgodovine. Ali pa si licemerka? Ideja komunizma je starejša od njegove institucionalizacije!

  /… Komunizem v taki idealni ali bolje rečeno idealizirani obliki je utopija …/

  kar nedvomno drži! Vendar sem prepričan, da je prav tako utopija tisto, kar je zapisano v evangelijih! Če je bil Jezus sposoben živeti idejo, ne pomeni, da jo je sposoben živeti današnji svet! In Jezusovo “kraljestvo” je v očeh tedanje vladajoče religije živelo do njegove smrti na križu. Morda kakšna primerjava s prejšnjim odstavkom?

 23. frau Blitz frau Blitz pravi:

  V Kristusa verujem, papežu pa verjamem, on je njegov namestnik na zemlji.

  Bin, govorimo o komunizmu kot družbenem redu. Ideja komunizma se je žal tudi udejanila in smo jo imeli videti priložnost spoznati od blizu in daleč. Ja vem , nekateri celo govorijo, da je bil Kristus prvi komunist…

  Bin , kdaj si navadno prebiral evangelije in sveto pismo? To kar je zapisano v evangelijih ni utopija, lepo te prosim.

 24. ponpet ponpet pravi:

  eh, blitz – škoda. se pač greš – kot vsak pravi vernik – apologijo ’svoje’ vere napram ‘krivi’ veri (v konkretnem primeru krščanstvo kot dobro vs. stalinizem kot slab).

  problem je v tem, da sta oba – tako krščanstvo kot stalinizem – zgolj konkurenčna sistema verovanja, religiji pač. vprašanje “kateri je boljši?” je približno tako smiselno kot “ali sveti duh izhaja iz očeta in sina ali samo iz sina?” ali “v kateri kapitalistični državi bo najprej nastala diktatura proletariata?”

  in ja, naštete “čiste duše” zagotovo niso bile razumne. kako pa lahko za razumnega šteješ človeka, ki mu v temelju moralne in duhovne zgradbe tičijo tako nesmiselne in protirazumske trditve kot “jezus je bil brezmadežno spočet”, “tvoja dela bodo vplivala na tvoje prihodnje življenje” ali “po kapitalizmu pride socializem in potem komunizem” …?

  saj veš, kaj pravi (konkretno tvoja) dogma – tako vera kot razum sta poti do spoznanja boga. a če sta si vera in razum v nasprotju, izberi vero.

 25. frau Blitz pravi:

  Bi pa bilo prijazno, da nam ti kaj več poveš o ideji komunizma v katero ti verjameš, ker gre za nekaj zelo zanimivega.

 26. commonsense pravi:

  heheh, vidim, da sem bil tudi izbrisan s spiska “pametnih”. nič pretresljivega, že pred časom nisem niti prišel na spisek dovolj pametnih, da bi vedeli, kaj je zanje dobro (udba.net press). nihil novum sub sole.ali po slovensko, zgodovina se ponavlja,le v obrnjenem zaporedju, hehe.

 27. frau Blitz pravi:

  Ponpet, pusti nam bednim malim zelenim nerazumnim svoje veselje. Zakaj se toliko ukvarjaš z nami? Upam , da si res razumen kot praviš, ker se kar malo bojim, da boš ugotovil, da bi bi bilo dobro spet malo počistiti. Ah, seveda v svoji nerazumnosti sem pozabila, da bi to bilo razumno.

 28. mica pravi:

  v sredo smo šle na večerjo tri dive, vsaka izmed nas ima drugo svetovnonazorsko prepričanuje.
  Poleg mene je ena še ćista ateistka, druga je dokaj ortodoksna muslimanka.
  Prijateljujemo že xx let. Zelo dolgo, skratka.
  In zanimivo je to, da se o veri večkrat pogovarjamo, ampak niti enkrat nisem imela občutka, da je katera izmed nas nestrpna do druge.
  Je pa res, da nima nobena izmed nas “kratkega ” spomina, in da- zlasti prijateljica, ki je večji del življenja preživela v Bosni, zelo dobro ve in zelo dobro pomni, kaj se je dogajalo (in se še dogaja).
  Po svoje imam srečo, saj sta obe odraščali v dokaj kulturnem ozraćju, njuni širši družini poznam še iz gimnazijskih let.Nekako so živeli po reklu “vsi drugačni- vsi enakopravni.

  In kot pravi oče ene od njiju: ne-strpnost je največkrat posledica neznanja in ne-vedenja.
  Z njim bi se popolnoma strinjala že zaradi branja zgornjih komentarjev in vseh tistih, ki so že bili napisani na to ali kakšno podobno temo.

  In- mimogrede Blitz: če kdo v kali znaika tisto, kar je meni dragoceno, mi to pomeni le dvoje: da ima ta oseba nično splošno izobrazbo in zelo malo ali nič srčne kulture.

 29. frau Blitz pravi:

  CS, Jenšterle tudi pravi, da se ni dal zapeljati. Ampak po metodi s katero se je lotil Štuheca nisem čisto prepričana, da ni bil deležen vsaj obuke, če se je že zakletvi odpovedal. Sicer pa Slivnik tudi pravi, da ni delal za njih, ha ha.

 30. commonsense pravi:

  in pa-zdaj bom pa še jaz malce svetopisemski- kdor seje veter, požanje, recimo, ponpeta. ali nekaj takega, hehe.

 31. commonsense pravi:

  mica, sorry :”In- mimogrede Blitz: če kdo v kali znaika tisto, kar je meni dragoceno, mi to pomeni le dvoje: da ima ta oseba nično splošno izobrazbo in zelo malo ali nič srčne kulture.” to je zame klasična definicija nestrpnosti. pa brez zamere, prosim.

 32. frau Blitz pravi:

  Ja in po dežju vedno posije sonce. Ampak je besen, ti povem. Mislim, da bo za ponoven vstop v klub potrebno obuditi kesanje, da bo pojoča travica zaigrala, ha ha.

 33. commonsense pravi:

  frau blitz, not to worry- to pogrešam prav toliko, kot tisti drugi vpis. kesanje pa pri nas poganih ne igra posebne vloge.
  ampak kaj je s to pojočo travico- večkrat slišim, pa ne vem za kaj gre- sem predolgo bil odsoten- mi pojasniš?

 34. frau Blitz pravi:

  To je bila ena risanka, melodijo še znam, naslova se pa ne spomnim. Na koncu je glavna junakinja Topsi nekomu, ki jo je prizadel vedno rekla “in če se zares kesaš bo pojoča travica zaigrala “in on je pihnil v travico in pojoča travica je zaigrala. Ljubko, a ne?
  In dokler ne bo zaigrala si na ledu, če veš kaj to pomeni.

 35. frau Blitz pravi:

  Luka, oprosti smo te kar malo spregledali. Ti bo CS povedal , on nas je videl v živo.

 36. bin pravi:

  Mica!

  Obljuba dela dolg. Biti dolžnik pa je nekaj, čemur se izogibam, »kot hudič križu«.

  Torej, tisto, o nagi riti! Vem, da sva po »javnomnenjskem pojmovanju« na različnih straneh. Tudi sicer, na človeškem nivoju, imava izrazito nasprotne izkušnje, in s tem tudi poglede. Globoko v duši pa te čutim kot sorodnega človeka. Zato vem, da je tvoje pisanje, vključno s tistim »trapast« izrazito dobronamerno.

  Vem pa tudi to, da ti bom vedno »pariral« tam, kjer se najine misli razhajajo!

  Na tisti komentar pri blitzu!

  Začetni del je tipično »sranje po odsotnih«, ki je utečen repertoar za take debate. ;)

  Na tole: /… partijci so imeli še nekaj let po osamosvojitvi samo po sebi umevno “pravico, da imajo 1 x na leto toplice zastonj. …/ pa bom repliciral! Oba moja starša sta bila »partijca«, člana z izkaznico, pa ni nikdar nobeden videl toplic od znotraj! Dokler jih ni sam plačal! Tudi na morje smo šli z vlakom, za en dan, ker za več ni bilo denarja. Vozovnice pa smo imeli zastonj, kot vsi železničarji, tudi verni. Sta bila “moja” mogoče v drugi partiji? :lol:

  Še glede cerkljanskega primera! Rojen sem bil leta 1950, in »za ljubi mir v hiši«, (stara mama) krščen v farni cerkvi. Staršem komunistom! Nihče ni zaradi tega trpel. Je bilo tudi to zaradi »druge partije«, ali morda zaradi drugih ljudi?

  /… Verni niso mogli biti v poklicih “družbenjo-političnega pomena”. …/

  Načeloma drži! Tudi danes, v »svobodi in demokraciji« se na ključna mesta postavlja politične somišljenike! Bil pa je tudi v tistih časih nastavljen direktor, ki je jasno izkazoval svojo versko naravnanost, vendar je bil velik človek in velik strokovnjak in nihče mu ni odrekal pravice do položaja. Res pa je, da je bil to sicer zelo odgovoren, ne pa političen položaj!

  /… verni so bili- zlasti v podeželjskem okolju, od tiste peščice pravovernih čestokrat zasmehovani in ponižani. …/

  Moja izkušnja je nekoliko drugačna! Med vernimi, seveda še otroki, sem bil v manjšini. Morali bi videti in slišati, tisti, ki ste »trpeli«, kaj vse sem jaz poslušal! Prav nič krščansko ni zvenelo. :mrgreen: Tudi med odraslimi je bilo slišati diskvalifikacije z obeh strani.

  /… V šoli smo se učili o t. i. “junakih”, o katerih je šel med ljudmi šepetajoč glas o tem, koliko so jih lastnoročno pobili in tudi kako so jih pobili. …/

  Nekaj sem ti že pripovedoval o zgodbi mojega očeta. Iz vojnih časov. O materini zgodbi, še ne! Pa tudi ne bom tukaj! Niso to stvari, ki bi jih lahko »z levo roko« »metal med svinje«. (Upam, da boste razumeli prispodobo, in ne bo zamere!) :) Vsekakor so se dogajali zločini, na obeh straneh! Krivci so bili ljudje, posamezniki, ki so zločin ukazali ali izvršili, in ne ideja, v imenu katere so to storili!

  /… Prav tako pa sem vesela, da poznam veliko dobrih in zelo poštenih vernikov, duhovnikov, misijonarjev… …/

  Si vesela tudi kakšnega poštenega komunista, ali takih ni v tvojem življenju? ;)

  Naj bo dovolj za danes! Vidiš mica, stojim pred teboj, brez hlač, in lahko se me lotiš! Spredaj ali zadaj? :lol:

 37. commonsense pravi:

  frau blitz, hvala za informacijo. spreobrniti se sicer nimam namena, na travico pa res še danes znam zaigrati “dere sem še mali bija”, in pa “frere jacque”.stavim, da še peterle tega ne zna! :)

 38. bin pravi:

  Frau!

  /… Bin, govorimo o komunizmu kot družbenem redu. Ideja komunizma se je žal tudi udejanila …/

  Tudi krščanska ideja se je udejanjila, in veliko čarovnic so sežgali, veliko knjig pokurili, ideja pa je še vedno vredna občudovanja! :)

 39. commonsense pravi:

  luka, bodi vesel, da te je frau blitz spregledala.tistim, ki jih ne, se navadno slabo piše. so pa res majhni, vsaj večinoma – trije od petih, zeleni pa še niso bili, ker nismo imeli dovolj časa za prav vse vrste bavarskega piva preveriti. :mrgreen:

 40. david.pelko david.pelko pravi:

  Vrnil sem se in prebral komentarje. In ne vem, kaj bi odgovoril. Se mi zdi škoda energije. Vsak od vas im pravico, da misli tako kot misli. In dokler ne ogrožamo eden drugega, je vse v redu. Jaz imam prijatelje tako med verniki, kot neverniki in me nič ne moti. Vendar so v bližnji preteklosti eni druge zatirali. In tudi danes je tako, samo način delovanja je drugačen. In tisti, ki so to počeli v preteklosti in ti, ki to počnejo danes, niso nikoli bili niti pravi komunisti, kaj šele pravi kristjani!

 41. frau Blitz pravi:

  Opa Bin, ti pa ne okolišiš spredaj ali zadaj, ha ha

  CS,Ne vem, če ga zna Peterle, zna pa ga zapeti moj sin in to v treh jezikih.

  Ja Bin seveda se je udejanila ampak še vedno živi in Cerkev še vedno obstaja in bo obstala, ker spoznava znamenja časa in je v osnovi ljubezen in priznava da smo samo grešniki. Kaj pa komunizem, razredni sovražnik, diktatura proletariata. Pa daj povej kaj več o tem tvojem binizmu, idealnemu komunizmu.

 42. frau Blitz pravi:

  Bin, potem pa nam prosim povej zakaj komunizem kot družbeni red ni preživel, če pa je ideja vendar tako dobra. A smo tega tudi krivi tamali tazeleni? Jaz sem imela dobro idejo, da bom danes zvečer likala pa sem raje veliko blogala in malo likala in ni nič od zlikanih srajc. Pa tako dobra je bila ideja. Kdo je sedaj kriv.

  Fantje, malo ste sumljivi, a ne gledate fuzbala?

 43. david.pelko david.pelko pravi:

  Komunizem je utopija in to se je v praksi tudi udejanilo. Kapitalizem je sicer boljši, vendar je s tem pohlepom, ki vlada v svetu dolgoročno tudi obsojen na prepad. Kapitalizem se obnaša kot rakava celica, nezadržno se širi tako da bo na koncu samega sebe pojedel. Upam, da se to ne bo zgodilo. Če politika ne bo ustavila multinacionalk pri njihovih slaboumnih projektih, se to lahko zelo hitro zgodi.

 44. mica pravi:

  Bin, obljuba dela dolg- torej…najprej zadaj

  :-)

  In- če si spregledal: moja najboljša prijateljica (ena od dveh), je prepričana partijka. Bog ji pomagaj. Enkrat na 3 leta gre sicer obiskat najino skupno prijateljico, ki je misionarka, in tam širi svoje brezverstvo z dobrimi deli, a ji ta misionarka to zmeraj oprosti :-)

  In glede na to, da ti sodiš- vsaj po tem, kakšno je moje mišljenje o tebi- v približno enak koš, si alhko nadejaš, da si te bom ogledala še “odspredaj”, hehehe, valda, če bo tvoja to dovolila
  :-)

 45. mica pravi:

  Frau Blitz, moraš razumeti: tovrstne debate so zmeraj jako bolj znaimive kot brezvezni nogomet.

  :-)

  Pri nas je začelo spet deževati. Grem spat, ker ljubim dež, ki škreblja po strehi
  :-)
  Mogoče bom tistih 5 minut pred spanjem razmišljala o tem, kako bom spreobrnila kakšnega nevernika. Recimo Commonsensa…ta se mi zdi enako trd oreh kot Bin
  Mogoče mi pa rata, kaj praviš Frau?

 46. frau Blitz pravi:

  Ne vem Mica koliko je pri njunih letih oreh še trd, ha ha.

 47. bin pravi:

  Vidiš Frau, se že jeziš, in počneš prav to, kar očitaš svojim nasprotnikom!

  Svoje prepričanje povzdiguješ nad druge! Nobenega “Frauizma” ne boš našla v mojih komentarjih. Ti pa si jih smeš privoščiti, kajne? Binizme, in podobno šaro. Toliko o želji po enakopravnosti idej! Ne bom zaradi tvojih izpadov krivil krščanstva kot ideje, saj sem že mici povedal, da “zločine” delajo ljudje, ne ideje!

  Tudi s tabo se nimam namena prepirati! Vso pravico imaš do svojega prepričanja, pa prav nobene do tega, da bi druge ocenjevala! Da pa je način podcenjevanja drugih idej skozi tisoče let krščanstva zelo dodelan, sofisticiran, ni dvoma. Le poglej svoje besede, kako prefinjeno mi skušaš dopovedati, da sem “osel”.

  Četudi brez vere v Boga, nebesa, in podobno, se pridružujem “vašemu” nauku: “vsa naša dejanja bodo nekoč na rešetu in po njih bomo sojeni”.

  Dolgujem ti še odgovor na 23. komentar.

  V nasprotju z večino deklariranih kristjanov, sem prebral celotno sveto pismo, s komentarji vred, pri polni zavesti in z dobrim namenom, dojeti nauk, ki ga podaja! Celo toliko sem si privoščil, da sem, resda le del, prebral v dveh različnih izvedbah. Prvega iz leta 1898 do 1906 in drugega sodobnega (okr.1960). Zadnji, trenutno “veljavni” prevod, sem samo preletel. Zanimivo, koliko je razlik v samih besedilih, in še več v komentarjih! O tem, da bi tiste ideje bilo možno živeti “tukaj in zdaj”, me ne boš prepričala! :)

 48. Vanja pravi:

  zadnjič sem gledala Trenja in so bili vsi ta farški za kozlat nestrpni in polni zlobe in predsodkov. Takšen je pač katolicizem. Z nekaj malo izjemami! Med vojdno je župnik na Doljenskem javno govoril, da bodo vse komunistične familije posterlili. Pustili bodo živeti samo onim nad sedem let. Budizem je drugo! Sem sem pa prišla, ker si se tako ogabno pač zreklamiral pri Jenšterletu.

 49. bin pravi:

  David Pelko!

  Kako je s tem v “tvojem svetu”? Je kapitalizem ideja, ki bi “držala svet pokonci” brez krščanstva,ali druge “vere”, ali je samo ekonomski sistem, ki prepušča vse druge vidike človeškega življenja “državi”?

  Komunizem se je preizkušal v vlogi celostnega sistema in je pogorel! Krščanstvo (institucionalno) pa o fizičnem preživetju danes ne razpravlja! Vse kar slišimo, so pozivi, “dajte ubogim”!

 50. david.pelko david.pelko pravi:

  Bin, jaz o cerkvi kot instituciji nimam najboljšega mnenja. Ampak tu mislim njihovo trenutno delovanje v Sloveniji. Ne pozabi, da je cerkev v tretjem svetu naredila s svojimi misijoni v zadnjih desetletjih veliko dobrega in da širi tudi besedo Jezusa, kar je zelo zelo pomembno. Tudi Janez Pavel II. je naredil ogromno. Prav tako misijonarji po svetu. V Sloveniji se je vse skupaj precej izrodilo, ker smo se izrodili tudi kot družba. Dejansko jaz po osamosvojitvi nisem videl več ničesar pozitivnega, ta tranzicija je naredila veliko škode, moralne škode, ki se pozna tudi v samem cerkvenem občestvu.

  Vendar, vse kar se dogaja tu, počnemo Mi, ljudje. Bog, Jezus nima s tem nič. Njegova beseda je svetilnik, problem je v tem, da si te stvari sploh ne razlagamo, jih preslišimo, ali si jih razložimo sebi v prid. Zato pa je stanje tako, kot je.

  Cerkev je tu zamudila odlično priložnost, da nekako pomaga pri čim lažji tranziciji, da opozarja na krivične družbene spremembe itd. Pa so se izgleda ukvarjali preveč s tuzemskimi posli okoli vračila premoženja ipd.

  Vendar, vsi grešimo in tudi cerkev s(m)o samo ljudje, tako tudi duhovniki in škofi. In na napakah se učimo. Naloga nas (tudi razpravljalcev na blogu) pa je, da se spoštujemo in cenimo našo raznolikost, tudi če bi bili vsi verni bi še vedno bili raznoliki, ker tako kot smo si različni po izgledu, smo si tudi v veri. Brez pomena je, da vam jaz razlagam vero v Boga, ker zato nisem poklican in tudi nisem usposobljen. Sem pa prepričan, da bi marsikdo od vas spremenil mnenje, če bi slišal Jezusove besede iz ust pravega učitelja.

  Bin, kapitalizem in vera ne bi smela biti povezana. In kapitalizem uspeva tudi v nekatoliških državah. Za vso stanje v različnih družbenoplotičnih ureditvah smo krivi in manj krivi ljudje oz. kreatorji določene politike. To z vero nima nič skupnega.

 51. david.pelko david.pelko pravi:

  Bin, če si prebral Novo Zavezo, potem bi moral o nauku imeti zelo dobro mnenje? To je takorekoč edina svetla točka na tem planetu, čeprav je bila napisana skoraj dve tisočletji nazaj! Se ne strinjaš?

 52. bin pravi:

  David!

  Vse drugo si “odgovoril”, le tistega ne, kar sem vprašal. Vsaj jaz ne znam iz tvojega odgovora tega izluščiti. :oops: Zato bom nekoliko drugače vprašal!

  Je kje na svetu država, kjer vlada kapitalizem? Kjer je prevzel skrb za vse nivoje človekovega življenja? In če je, kakšna je raven življenja v tej državi? Ne zanima me povprečje! Zanima me raven življenja tistih, ki so nemočni! In to ne samo ekonomska raven. Tudi socialno, in duhovno raven teh ljudi bi rad poznal.

  V komentarju 43 govoriš o tem, da bi morala politika ustaviti multinacionalke. Kdo je v kapitalističnih državah politika? Bodo mar sami sebe ustavljali? :mrgreen: Saj je vendar jasno, da v ZDA zmaguje kandidat, ki je imel večjo finančno podporo. Torej za njim stoji kapital! In tak (bodoči) predsednik naj bi ustavil tiste, ki so ga postavili? :lol:

 53. david.pelko david.pelko pravi:

  Noben sistem ne more prevzeti vse nivoje človeškega življenja. To je utopija. To je hotel edino komunizem in tudi neslavno propadel.

  Bin ne samo ZDA, tudi Evropa gre vedno bolj v isto smer. Vse preveč se prepletajo interesi kapitalistov z politiki, ki izvajajo njihove ukaze. In to bo v naslednjih letih in desetletjih pogubno, če se ne bo aktivirala dovolj močna in kredibilna civilna družba v kakršenmkoli pomenu.

  Tudi o tem bom pisal v ponedeljek na svojem blogu, kjer bom predstavil točno določen problem, ki se iz ZDA vztrajno seli v Evropo. V ponedeljek zvečer pridi k meni na obisk.

 54. bin pravi:

  O nauku nove zaveze, (ki je samo nadgradnja stare!)tudi imam dobro mnenje! Prav tako pa tudi o Budizmu, in še kateri drugi ideji.

  Le to moram povedati, da sem se med vsemi idejami, katere sem spoznal, odločil za tisto, v kateri je ČLOVEK odgovoren, kriv in zaslužen za vse, kar je počel! Nikakršnih “višjih sil” ne potrebujem, da bi lahko sanjal o lepšem jutri! :)

  Seveda samo sanjal! Kajti od nekdaj si priznavam, da je tudi moj svet utopičen. Tako kot vse ideje! Kadar hočeš idejo uveljaviti, jo moraš institucionalizirati. Samo taka je sposobna dejanj. Taka pa je tudi prisiljena, da za “višje cilje” žrtvuje del svojega bogastva. Dlje kot traja njena bitka za obstoj, in več kot je nasprotnikov, bolj se oddalji od svojega prvotnega ideala. Nikogar ne bom izvzel!

 55. bin pravi:

  Ne bodi užaljen, David, če se bom nekoliko arogantno izjasnil.

  /… Noben sistem ne more prevzeti vse nivoje človeškega življenja. To je utopija. To je hotel edino komunizem in tudi neslavno propadel. …/

  Res je! Kako pa si zamišljaš sodelovanje dveh ali več različno usmerjenih “sistemov”, ki bi prevzeli vsak svoj nivo? Bi se sploh mogli sporazumeti o tem, do kod sega čigava kompetenca? Saj življenje ni sestavljeno iz kroglic, ki bi se komaj dotikale. Zelo smo prepleteni, in določiti, kaj je telesna, kaj duševna potreba, ni lahko! O socialnih in duhovnih pa še težje! Zato trdim, da je tudi tak svet utopija!

  Upam, da bo vsem jasno? Govorim o načelih, za katera vem, da so lahko samo oddaljeni cilj, nikakor realnost tukaj in sedaj! V realnem življenju znam razumeti in upoštevati zakone družbe, saj bi sicer ne mogel preživeti. Sprejeti in podpirati to, kar ne vodi proti mojemu idealu, pa se mi upira! Za lahko noč!:)

 56. david.pelko david.pelko pravi:

  Nova zaveza ni ravno “samo” nadgradnja stare. Tudi je, vendar se Jezus ljudem približa na čisto drugačen način in uvede tudi popolnoma nov red med moškim in ženo in spremeni odnos med človekom in Bogom! Zelo spremeni odnos!

  Bin, tudi jaz ne potrebujem višjih sil, da bi sanjal o boljšem jutri. Vera tega nikjer ne razlaga v takem smislu. Mi smo tu na zemlji izpostavljeni življenju oz. učenju in nabiranju izkušenj v tem življenju. Dano nam je tudi čim bolj okusiti ljubezen (pa ne samo tisto med moškim in žensko) v vseh barvah (ljubezen do boga, partnerja, otrok, staršev, sočloveka, rastlin, živali, spominov, ……) pa tudi vsa ostala pozitivna in negativna čustva. In iz tega koktajla čustev se tudi učimo, zato ne rečejo budisti zastonj, da je življenje – trpljenje. K temu boljšemu jutru, kakor ti praviš, veliko prispevamo sami s svojim načinom delovanja in razmišljanja in intuitivnemu sledenju božjih zakonov. To je zelo lepo opisano v Učbeniku Življenja in še marsikje drugje.

  Če nisi veren, lahko na Jezusa, Budo in ostale gledaš tudi tako, kot to gledajo nekateri. In sicer, da je to ena in ista oseba, modrec, ki se na zemljo vrača na vsakih toliko in toliko let, da nam da “smernice” k našemu nadaljnjemu življenju in delovanju na zemlji.

  Pa saj ni treba biti kaj posebej pameten, če pogledaš, je Jezus in njegov nauk zagotovo doprinesel daleč največ v vsej človeški zgodovini. Morala novega sveta je postavljena na njegovih temeljih. Hudič je samo v tem, da se je ne držimo. Skoraj nihče se je ne drži. Veš zakaj ne? Ker se je ni enostavno držati. Tudi po 2000 letih ljudje enostavno nismo dovolj močni, da bi lahko hodili za njim.

 57. david.pelko david.pelko pravi:

  še to sem pozabil. Jezusov nauk je vedno isti. Se ne spreminja. Naš pogled nanj se pa vseskozi spreminja. V srednjem veku so tudi imeli vse te besede enake kot mi, interpetacije in samo razumevanje le teh je pa bilo seveda drugačno.

 58. Vanja pravi:

  Le zakaj za vraga naj bi bilo pomembno, da širijo Jezusov nauk po tretjem svetu? Jesus Christ, ti ljudje imajo svoje tradicije, svoje nauke, kako hudičevo arogantno od cerkve, da gre širiti svojo” “resnico” Saj ljubezni ni izumil j>ezus, budizem na primer, pa je veliko bolj sofisticiran v filozofsko psihološkem smislu kot pa krščanstvo.

 59. Blitz pravi:

  Hehe, pa naj še kdo reče, da smo mali zeleni bukseljni. Ne samo, da nekateri celo dosežemo akademsko izobrazbo, celo znajdemo se v življenju.

  Ali ste morda opazili, da je samo avtor tega zapisa včeraj zvečer lahko fuzbal gledal? In to v miru, ne da bi se hotel kdo z njim o čem pogovarjati :lol:

  Je pa zanimivo, da se je kljub žgoči temi zbralo le običajno omizje, po domače rečeno Stammtisch, in le malo skarabejev, ki sicer strašno radi po podobnem dreku rijejo. Zato je kljub zavreli krvi bila debata precej spodobna, kar je tudi prav. Žal pa vem, da je to omizje izbrano, okoli po Sloveniji pa še vedno hodijo nepregledne množice ljudi, ki tiste drugačne označujejo s “čefurji”, “farškimi”, “rdečo golaznijo”.

  Ker je debata odlično potekala tudi brez mene in je moja Frau itak odlično zastopala moje stališče, kar je pri nas malih zelenih običajno
  se ne bom več spuščal v debato. Le nekaj kratkih pripomb:
  - bin, tako kot očitaš nam drugim, tudi ti nisi odgovoril na edino vprašanje, ki ti je bilo zastavljano – kdaj in kje je nastal izvorni komunizem in kaj to sploh je? Ali lahko prosim priporočaš kakšno čtivo. Moje znanje žal seže le do Marxa, Engelsa, Karla Liebknechta in Rose Luxemburg. Občutek imam, da ti govoriš o nekem prakomunizmu, veliko pred časom omenjenih.
  - CS, Adult Oriented Rock, o tem pravkar pripravljam obsežen prispevek, ki ga bom objavil v prihodnjih dneh in ki te najbrž sploh ne bo zanimal.
  - David in vsi ostali – govorite, kot kapitelizem ne bi nekje vladal in začenja šele zdaj svojo pot. Dajte no, kapitalizem vlada v zahodni Evropi in Ameriki že nekaj stoletij NEPREKINJENO. V resnici vlada kapital, ki pa je zlasti v zahodni Evropi močno socialno reguliran, vendar pa to ne pomeni, da ne vlada. Tisti, ki misli, da imajo nekje v zahodni ali severni Evropi neke vrste socializem, se hudo moti. Med socializmom in socialno usmerjenim kapitalizmom so svetovi, čeprav morda tega vsi ne opazijo. Pri socializmu je vse podrejeno neki absolutno pravični delitvi dobrin (ki je utopija) in zato so v najboljšem primeru vsi enaki v revščini. Socialno usmerjen kapitalizem pa v temelji na kombinaciji ustvarjanja presežka dobrin in zagotavljanja socialne pravičnosti (ne pa enakosti). Zato so v socialnem kapitalizmu razlike večje, ampak tudi tisti revnejši živijo na višjem socialnem in materialnem standardu. Socializem pa preprosto zaduši vsako iniciativo. Sposoben je funkcionirati le v izrednih razmerah, denimo obnovi v vojni porušene države, ko pa pade v vsakdanjost, je pa konec.

  Vanja, zakaj za vraga bi naj bilo pomembno, da Vanja širi svojo resnico po blitzovem blogu. In čisto resno: ti, ki druge zmerjaš s farškimi, se nimaš nobene pravice zgražati nad tistimi, ki govorijo o čefurjih. Ker ste obojii nestrpneži. Prosim, da greš svojo nestrpnost pridigat, tja, kjer je dobrodošla. Tu pri meni smo sicer včasih ostri, nismo pa nestrpni in prostaški. :evil:

 60. nevenka nevenka pravi:

  Blitz, jaz zamerim cerkvi, da je kapitalistična institucija, in da ne plačuje davkov. In se vtika v politiko, od vedno se je. Politika zame ni vera.
  Proti poštenemu verniku pa nimam nič. Če verjame v Boga, pa naj. Če človek tako lažje živi. Menim, da gre predvsem zato.
  Moram pa priznati, da ne vem na osnovi česa lahko kdorkoli verjame v Boga na krščanski ali pa tudi muslimanski ali kak podoben način.
  Mene čisto nič ne prepriča v njegov obstoj. Imam pa svojo filozofijo, da obstaja nek višji red, verjetno je zelo naravna stvar.
  Mi pa je nenavadno, da verniki lahko nekaj takega mislijo, če bi pa kdo drug fiksiral neko drugo idejo, ki je ne bi fiksirala množica, in bi z vsem srcem verjel vanjo, bi bil pa bolnik.
  Tu se pa neha vsaka toleranca, tudi krščanska.
  A vsak človek lahko verjame v zmago dobrega. To je vera, ki je meni najbližja, in me ne spravlja v nobene dvome.
  O nastanku vere sem že dosti razmišljala, kajne. Krščanstvo se je razvilo pozno, človek obstaja dlje in prej je imel drugačne vere, poganske.
  Ne vem zakaj bi se Bog ljudem presdtavil tako pozno, če nas je že ustvaril in zakaj samo skupini ljudi…in zakaj vsaki skupini drugače, da je toliko ver…Čisto se mi zavozlja.
  Morda je zadaj potreba, da človk nujno potrebuje zgled, nek višji in močnejši jaz…no, ne bi se rada izgubila na to temo.
  Za človeka, ki ni del nečesa, je to pač majhno in zeleno…za vernike smo taki pa neverniki…

 61. nevenka nevenka pravi:

  Aja, he, he..izvorni komunizem. S čisto idejo, brez zlorabe, oh, to je širil kar Kristus. Ta se je zavzemal za enakost in pravičnost. Da je potrebno skrbeti za uboge, ki tega sami ne zmorejo, dobrota ni egoistična. Mater Terezo je Rim preganjal, ni je podpiral. Pod pritiskom javnega mnenja je ni bolj črtil. Ker je bila skromna in je vse dala ljudem, ne v Rim. Tako je s tem.

 62. nevenka nevenka pravi:

  Ja, v zahodni Evropi je kapital socialno nastrojen, do neke mere res.
  Saj shiran, bolan, uničen človek ne more ustvarjati nobene presežne vrednosti, ki bi si jo lahko prilastil lastnik kapitala. In če se upira svoji revščini, lahko lastnika ubije in razlasti. Ja, to pa spet ne gre. Torej mu je treba dati ravno pravšnji košček kruha. Če človek ustvari sto tisoč evrov, dobi jih pa dvajset, je zanj kar dobro poskrbljeno. Edino pošteno v kapitalizmu je to, da če se človek naveliča dajati teh osemdeset tisoč nekomu in privarčuje od dvajsetih nekaj, kar mu omogoči, da se postavi na svoje noge, lahko postane kapitalist. Pri nas, kajne, so pa postali kapitalisti priskledniki, ki so si z zakonodajo zagotovili poštene kraje. Koliko pa je to različno od prej? Spet ima samo par ljudi vse. Prej prek politične moči, sedaj pa pravzaprav tudi. Eko.

 63. nevenka nevenka pravi:

  Je pa res, poznam nekaj zelo velikih strokovnjakov, vernikov, nekateri so žal že pokojni, ki jih je prejšni režim popolnoma zatrl. Poznam pa nekaj nevernikov, ki jih je pa ta požagal, pa so tudi zelo sposobni, samo s politiko se ne ukvarjajo.
  To je pač značilnost vsakega sistema, da skrbi za svoje putke. Politika je nad stroko. Na škodo Slovenije, jasno.
  In krivično do ustvarjalnih ljudi.

 64. Martin pravi:

  Prakomunizem je zatolkel večji kol in ideja večjega kola se še danes razprostira po (še) obstalih “komunističnih” državah. Ker sem tudi sam že kar nekaj časa na svetu lahko povem, da me Cerkev ni nikoli silila v partijo, da bi poročal, kaj govorijo tam proti cerkvi, me je pa nekaj zagrizenih partijcev sililo, da povem, če hodi dotični v cerkev. Ni klobasa, je res. Do svojih spoznanj sem prišel povsem svobodno, povsem svobodno in neodvisno živel v družini z zagrizenimi verniki, pa ni nikoli nihče trdil, da so moji dvomi in drugačna resnica bedasti. A kjerkoli sem, je norčevanje iz vere splošna praksa, pač leta titoizma. Lahko je vaš. Prebral sem tudi dela čudovitih marksistov in lahko trdim, da ne dopušča nobenega pluralizma idej, internet pa je za pravo idejo osvobajanja človeka velik defekt. Ne prodajajte pamfletov brez da zadeve vsaj napol preberete.
  Bodite budisti. Tako vas ne bo sram, da ste verni (tisti, ki se bojite mazati kruh, ker vam lahko pade na tla na namazano stran). Mene še noben Štuhec ni nikoli motil s svojimi stališči, ker me Cerkev, če uvede vse restrikte, kar jih lahko, nikakor ne bo mogla ovirati v svobodi. Še želje po tem mi ni nikoli izrazila, res pa je, da mi ne hodi na dom.
  O dolgih letih iskanja razrednih sovražnikov pa kdaj drugič. Pa o zaplenjenem klavirju, ker je bila to Velika revolucionarna poteza, da so ga razbili, tudi kdaj drugič. Škoda, ker je bil edini v kraju. Kraju z glasbeno tradicijo.

 65. Vanja pravi:

  Cerkev še kako ovira v svobodi saj je v zgodovini pokazala tendencoije,da kontrolira vse, od splonosti do imetja do načina življenja. komunizem je bil proti cerkvi mala maca. Sicer pa, upam, da čedalje bolj uživate v svetu brez komunizma (je že čas, da se nanj počasi nehate izgovarjati) in v času verskega radikalizma. Poglejte malo okrog sebe, mogoče vam bo kapnilo! aja bog je zaradi dvoma nekega vernika tako kaznoval, da mu je pobila vse otroke in živino in kaj jaz vem kaj še. Poserjem se na vam na takšnega egocentričnega in narcisistično naravnanega boga!
  aja paš e to, a ni čudno, da so ravno verniki tiuisti, ki so najbolj nestrpni proti Romom, in čefurejm kot pravi blitz?

 66. david.pelko david.pelko pravi:

  ha ha, Martin, dober komentar.

 67. Vanja pravi:

  Nevenka, v zahodni Evropi je bil morda kapitalizem res socialno naravnan tudi zaradi pragmatičnosti do neke mere. Mislim pa, da je bil glavni razkog to, da so imeli pri sosedih komunizem in si niso mogli privoščiti revolucije še doma, torej so delavcu dali toliko, da je zadovoljen. Zdaj, ko komunizma ni več, se to že pošteno obrača na drugo stran. Seveda počasi, ker človeku nekaj vzeti česar je navajen in to jemlje kot svojo pravico, je kunštna reč.

 68. Blitz pravi:

  Nevenka, jaz zamerim Cerkvi marsikaj slabega, ji pa tudi velio dobrega priznavam. Ampak ta Cerkev sem jaz, v njej sem dobil veliko. Zame Cerkev ni samo Krašovec, ampak predvsem duhovniki, ki sem jih spoznal, kjerkoli sem živel.

  Mi pa povej, na osnovi česa ti verjameš v nek višji red? In v čem je razlika med višjim redom in Bogom? Za ateista je eno in drugo vera v nekaj, česar ni, ker narava vendar sama sebe regulira. Jaz razlike ne vidim, saj je tudi Bog dal človeku svobodno voljo.

  Se pa čisto strinjam, da ni v redu, da človek, ki razvije neko svojo vero, velja za bolnika. A verjemi, tak odnos do tovrstnih posameznikov je danes prisoten predvsem pri ateistih, kar vprašaj polpeta. Mene pa nič ne moti, če kdo v karkoli verjame.

  Jaz tudi ne vidim nobenega problema v relativno poznem nastanku krščanstva. Saj ne gre vedno za vere v različne bogove, pogosto gre le za različno dojemanje istega Boga. Saj se je velikokrat razodel, a ni bil vedno enako razumljen. Tako kot če prebereva oba neko knjigo in jo bova dojela vsak na svoj način. Jaz tu res ne vidim nobenega konflikta. Konflikt nastane samo zaradi pohlepa posameznika. Na našo srečo in na srečo krščanskih Cerkva ostaja konflikt v razvitih in svobodnejših družbah bolj ali manj na ravni drugih vsakodnevnih konfliktov v teh istih družbah.

  V slabše razvitih družbah, kjer je demokratična tradicija popolnoma odsotna, je žal drugače. Zato lahko še danes pride do zlorab vere veliko hujših razsežnosti, denimo v Afganistanu ali Iranu ali pa v nam bližjem primeru Srbske pravoslavne Cerkve. Zadnje čase veliko berem knjige, ki obravnavajo tematiko islamskega sveta in srce me boli, ko vidim, kako odprti in relativno moderni družbi sta bila v Afganistanu in Iranu še pred dobrimi tremi desetletji in kako globoko sta padli kasneje. Ampak da ne bo pomote – tudi tam ni krivec za to kar se je zgodilo, Islam – eno državo je uničil komunizem, drugo pa skrajna skorumpiranost, ki jo je velikodušno podporal ameriški kapital. V obeh primerih je bila “Cerkev”, če ji smem tako reči, eden od ključnih partnerjev v uporu proti krivicam. Žal je kasneje družbo pahnila za dobro tisočletje nazaj v razvoju.

  Nevenka, tudi marsikateri zahodno Evropski kapitalisti so gotovo do premoženja prišli na nepošten ali pa vsaj nemoralen način. A hkrati se je močno razvila civilna družba, ki postavlja meje dovoljenega in jih tudi nadzira. In tega pri nas skoraj ni. Vsi požremo vse, kar nam oblastniki in lastniki servirajo. Saj se razburjamo, pišemo pisma bralcev in kolnemo, ampak na najbolj nekonstruktiven možen način. Preprosto nismo sposobni stopiti skupaj, ne da bi se skregali. Ampak drugače niti ne more biti, saj do pred desetletjem in pol še nikoli v zgodovini nismo živeli v demokratični družbi. Tudi demokracije in civilne drže se je treba nekje naučiti.

 69. david.pelko david.pelko pravi:

  Vanja. vedno bolj razumem, zakaj si se vrnila iz Kanade. A so te izgnali, ali kaj? Ti imaš še za današnjo Slovenijo ekstremno razmišljanje, kaj šele za Kanado! Daj prosim, preberi še kaj za sabo, ne samo tipkati, prosim! Kako lahko napišeš, da se poser… na Boga. Kje imaš ti kulturo? Bog ni kriv za svinjarije, ki so jih počeli določeni cerkveni krogi v preteklosti ali danes. Tako kot Marx in Engels nista kriva za Stlinove poboje, ali poboje v Sloveniji po II. svetovni vojni. Mešaš pojme.

 70. Blitz pravi:

  Martin, hahaha. Malo bi te rad podprl, malo pa polemiziral s tabo, pa ne znam. Briljantno. :lol:

  Vanja, si zipičen primer, ki druge vsepovsod zmerjaš, pol se pa šokirana, ko drugi zmerjajo tebe. Žal v okolju ker živim in delam, obstaja vse preveč negativnih lastnosti. Zlasti v Ljubljani je uporaba čefurjev nekaj najbolj običajnega. In je popolnoma neodvisna od tega ali je nekdo veren ali ne, temveč od manir. To, da bi jo največkrat uporabljali prav kristjani, je tvoja fantazija.

  Zdaj pa prosim da se spelješ tja, kjer je tvoj zloben jezik dobrodošel, tukaj se poskušamo, četudi nam uide kakšna neprimerna, kulturno pogovarjati in ti sem preprosto ne pašeš.

 71. Blitz pravi:

  David, prosim, da ne izzivaš. :sad:

 72. commonsense pravi:

  tele debate se skoraj vedno enako začno, enako potekajo in se enako končajo.vedno so tudi povsem neproduktivne- eno korist pa le prinašajo: “javnost”, vsaj tista pismena in ne neposredno vpletena, dobi priložnost primerjati različne vrste krščanskega obnašanja, pa naj gre za kristjana, ali ne.

  commonsense hat gespoken.

 73. blitz blitz pravi:

  CS, Frau Blitz se je zavzela zate.

 74. Martin pravi:

  Ah, David, povsem neutemeljno se sekiraš. Dejansko se človek tudi poserje na boga, saj verjame, da bo dobro zadel, ker je bil cel dan dober do drugih. Če pa to počne v svoje hlače, začne dvomiti, da bog obstaja. Ni povsem ortodoksno, je pa višja resnica, howgh. V tej zgodbi ne moreš priti niti do točke razno, če te sogovrnik ne gleda v oči. Če ne veš: točka razno pride za pregledom sklepov prejšnje seje, pregledu napotkov komiteja in kratkem predavanju o izbranem poglavju Velikih del Velikih mojstrov. Pod razno je sindkalni izlet v vinsko klet, če nisi bil nikoli član sindikalnega odbora v proizvodni firmi za časa Velike svobode.

  Nikakor pa ne trdim, da človek poleg verske svobode ne potrebuje tudi svoboščin, ki izvirajo iz poštenega in trdega dela. Pa četudi se jemanju teh pravic reče revolucija. Za pravičnost sicer nisem pripravljen umreti, boriti se pa vsekakor. Višje (Nevenka, glej, drug pomen besede!) kot si na lojtrci, laže manipuliraš svoje svoboščine, zato na tiste, ki so nižje, ne smeš pomisliti zgolj in samo v nedeljo dopoldne. Če ne gre drugače, pomislite na to, da se na njih naslajajo manipulatorji svobode.

  Zdaj pa genug, raje en šluk. Saj vem, da bo preko 100 komentarjev. Tema je žgečkljiva in rad preberem predvsem Vanjo.

 75. nevenka nevenka pravi:

  Cerkev ima veliko tendenco po oviranju svobode, to kar pravi Vanja je res. Če ne bi bilo civilne oblasti, bi spet imeli inkvizicijo.
  V to sem prepričana.
  Rode je v svoji izjavi Slovence razdelil na prave in neprave. Nikoli ne bom pozabila te oddaje na TV.
  Iz tega izhodišča se da izhajati o vseh tendencah. In nekatere krščanske frakcije, hodijo tudi na dom. Zelo vztrajno.

 76. nevenka nevenka pravi:

  Seveda Vanja, kapitalizem postaja skrajneši, ponovno. Pa ne, da bi direktno hotel pokazati pravi obraz, samo kapital se je preselil…in mi bolj na daleč bolj slabo vidimo.

 77. nevenka nevenka pravi:

  Blitz, jaz pa ravno cerkvi, ki naj bi bila verska in takorekoč najbolj “moralna” institucija resnično očitam to, da je še najmanj verska od vsega. Pohlepna je.
  Nedavno sem bila na nekem odmaknjenem pogrebu in s spoštovanjem do vernih sem bila pri maši. O pokojniku in žalujočih skoraj ni bilo besede, nobene tolažbe, ki naj bi jo vera nudila v trenutku bolečine. Vse je bilo posvečeno temu, da človek v večnem bivališču ne potrebuje imetja in ga naj kar takoj prepusti cerkvi…
  Prav z grenkim občutkom sem šla domov, kot da pogreb ni dovolj žalosten sam po sebi. To je zame obraz cerkve.
  Sem bila pa na Božičnem koncertu v Plečnikovi cerkvi v Šiški, mladi verniki so pripravili čudovit kulturni program, očitno imajo nekoga, ki jih zavzeto vodi in podpira in uči o dobrem…To je zame obraz posameznika, vernika.

 78. nevenka nevenka pravi:

  Predstavljaj si Blitz, kaj bi se zgodilo, če bi jaz naenkrat objavila, da mi je Bog, da pravico, da omogočim vsakemu človeku na Zemlji, da si zagotovi svoj košček Nebes v zameno za prostovoljni prispevek, večji je prispevek, večji bo košček. Konec koncev je treba tudi mašo plačati, torej trgovanje z vero ni nič posebnega. Hm? In recimo, da bi ljudje kupovali. Kako bi reagirala cerkev, bi bila po civilnem pravu goljuf? Kdo mi lahko dokaže, da Bog tega ni naročil?

 79. Blitz pravi:

  Nevenka, ti bom čisto direktno povedal, da ti ne verjamem. Seveda je teoretično možno, da je bilo pri tisti zadušnici tako kot praviš, ampak je pa le čudno, da vi, ki greste k maši enkrat v življenju iz samega obzira do nas vernih, takrat edinkrat slišite pri maši stvari, kakršnih mi, ki smo pri maši zelo pogosto in ki smo tudi že bili pri mnogih zadušnicah, nismo slišali še nikoli.

  Načeloma je dogodek sicer možen, a statistično je precej bolj verjetno, da si si zadevo kratkomalo izmislila, ker je preprosto preveč banalna. Ali misliš, da bi mi verniki zahajali k takšnim obredom? Prosim, ne bodi žaljiva in lažnjiva.

  Sem slišal pri pridigi že tudi kaj, kar mi ni bilo všeč, še nikoli pa direktnega nagovaranja, naj premoženje prepustimo Cerkvi. Ta tvoja zgodba je podobno bosa kot tista Janševa s Kučanovo izjavo v Novi Gorici.

  Ko boš prišla na plano z bolj utemeljenimi argumenti in z resničnimi izkušnjami, ne pa z izmišljotinami, se pa lahko naprej pogovarjamo, tako kot z drugimi. Dotlej pa raje pojdi na kavo z Vanjo. Vaju ne bom motil.

 80. blitz blitz pravi:

  Commonsense, imaš prav, vedno gre v isto smer. A nisem jaz kriv, da ste debato preusmerili na komunizem in na farške. Nihče pa ni nič pokomentiral tistega, za kar v tem postu gre.

  Predvsem mijauove izjave leta, ki nas vernike obravnava kot nekakšne bolj razvite primate. Razen ponpeta, ki se z njim povsem strinja, ste zadevo vsi popolnoma ignorirali. Ali naj to razumem kot tiho strinjanje z mijavom? Ali pa kot tiho nestrinjanje s soborcem ateitstom?

  Tudi se nihče ni obregnil ob medijski linč, ki ga je Jenšterle izvedel nad (tokrat) nič krivim Štuhecom, v kar se lahko prepriča vsak, ki prebere blog medijskega.

  Ne morem pomagati, če vsi raje zagrabite že stokrat prežvečene teme. Jaz sem poskusil tokrat zastaviti v nekoliko drugačni smeri, pa vas to očitno ni zanimalo. Ali pa se, kot pravi moj sin, kadar kaj ušpiči, ne bi pogovarjali o tem.

 81. Martin pravi:

  Aha, zdaj vem, od kje izvira. Blitz, ne nasedi provokacijam, zastavil si čisto prav in pusti, da si vsak da 5 minut duška. Stavim, da ne veš, kje vse ljudje kakajo, pravi medicinski čudeži. Veš pa, da večina v kriminalkah gleda perfekcijo lopovov in si želi, da bi jih ne dobili in bi le-ti srečno živeli nekje daleč. Jaz sem v tem malo defekten, cel film gledam, kje so naredili napako, da jih čimprej zašijejo. Samo v tem je razlika med prav in narobe. Slabo se ne da izkoreniniti, slabe pa.

 82. nevenka nevenka pravi:

  Blitz verjemi, ne grem tako redko, ne guncam afen na to temu, take je bila pred leti ure dolga božična maša v znani cerkvi na Barju…itd. jaz tega nisem doživela enkrat. Verjemi, verjemi. Zgrožena sem bila in celo kak vernik tudi.

 83. nevenka nevenka pravi:

  Pardon, ne božična, ampak velikonočna.

 84. nevenka nevenka pravi:

  Sedaj si žaljiv ti, ker mi ne verjameš. Niti slučajno se ne bi lagala na to temo in tudi na nobeno drugo ne.

 85. nevenka nevenka pravi:

  V prvi cerkvi je bila maša preprosta in direktna, v drugi pa prefinjena a z istim sporočilom. In nikar se ne jezi na ljudi, če ti povedo po pravici. Pa ja ne misliš, da imam namen koga dražiti. Samo povedala sem ti razloge zaradi česar določene instucionalnosti ne odbravam.
  Vera bi morala biti neprofitna dejavnost.

 86. Blitz pravi:

  Nevenka, seveda sploh ne dvomim, da kdaj pri maši pade takšno sporočilo, ampak verjetnost, da ga vedno slišite ravno tisti, ki sicer zelo zelo redko zaidete v cerkev, jaz ga pa še nisem, je matematično gledana izjemno majhna.

  Zato preprosto ne verjamem, da vsak, ki le redko zaide k maši, a trdi, da je kdaj kaj takega pri maši slišal, govori resnico. Kakšen gotovo, večina si pa to preprosto izmisli.

  Pa zastaviva tako, denimo, da prav ti govoriš resnico, mnogi drugi si pa preprosto izmislijo, da so to slišali na lastna ušesa. najpogosteje pa gre gotovo za fenomen slabe zveze. Nekdo reče, da je mu je prijatelj povedal, da je nekaj takega slišal. Potem se to baba čula baba rekla razširi in na koncu večina res verjame, da so to sami doživeli.

  Kakorkoli že, verjemi, da verniki nismo tepci. Če bi meni nekdo večkrat takele tumbal, naj mu prepustim premoženje, zagotovo ne bi več blizu prišel. Pomisli malo, pri nas so cerkve morda celo najbolj polne na Gorenjskem – sigurno jim župnik ne govori, naj njemu premoženje prepustijo.

 87. commonsense pravi:

  blitz, na limance več ne grem.

  ampak povej, ali frau blitz ve za tvoje zanimanje za “adult rock”, ali kaj že?moja bi že postala sumnjičava.zato ji povem, da je “red tube” naša partijska centrala, kjer dobivamo navodila za preganjanje , khm, malih zelenih, recimo. :mrgreen:

 88. ponpet ponpet pravi:

  no, jest se seveda ne strinjam z mijaujem “v celoti”. recimo, človek ni “najprej ateist”; ravno nasprotno, otroci so praktično “intuitivni teisti” (in dualisti in intencionalci). drugi del trditve (da šele um (raz-um) lahko počisti z umišljanji, ki niso resnična) pa gre v pravo smer.

  nekaj stvari, ki jih je povedal, torej drži; ampak jaz sem ga bolj parafraziral oz. izkoristil za nekaj izpeljav (sej sm reku, de sori, k bo mal oftopik).

  ****

  naj dam tule eno anekdoto, ki ilustrira dobesedno svetopisemsko težavo (brun v očesih) vernikov:

  Fangi v Kamerunu verujejo, da imajo čarovnice poseben organ – oblike živali – v svojem telesu, ki ponoči zleti ven in prinaša nadloge posevkom poštenih Fangov. Lahko tudi zastrupi kri nič hudega slutečega. Čarovnice se zbirajo na pojedinah, kjer žrejo svoje žrtve in kujejo nove zlonosne načrte. Fangi večkrat poudarijo, da poznajo nekoga, ki pozna nekoga, ki je na lastne oči videl čarovnice letati na listih bananovca in metati magične puščice v nedolžne ljudi.

  nek antropolog je na slavnostni univerzitetni večerji omizju razlagal take in slične antropološke kuriozitete. pa se oglasi priznani cambriški teolog (!) in pravi: “Ravno zato je antropologija tako fascinantna in težka. Razložiti morate, kako lahko ljudje verujejo v take nesmisle!”

  ***

  da se vrnem k mijauovi izjavi (in moji izpeljavi, če sem lahko malce nečimrn); še nihče – tudi ti blitz ne, ne vaša frau (ki sicer piše, a se vseeno drži starega mulier tacet in ecclesia ;) …) se ni dotaknil temeljnega vprašanja izvora morale oz. bistvene moralne razlike med ateistom in vernikom (kar je bil namen sicer okorno spisane in zamišljene polprovokacije).

 89. jazby pravi:

  Blitz, verjetno imaš prav, da se marsikatera informacija širi po načelu “baba čula baba rekla”, vendar bi pri tistih, ki redko zaidemo na verski obred lahko upošteval, da morda takrat malo pozorno poslušamo kot tisti, ki vam je to obredje že v navadi.
  Sam sem tudi imel neprijetno izkušnjo na pogrebu moje tete. Pri nagovoru duhovnika pred pogrebom, je najprej nekaj povedal o pokojnici potem pa je začel s pravim političnim nagovorom proti tedanji oblasti (LDS) in zatiranju vernikov. Morda bi to še imelo kak smisel, če bi imela pokojnica res kakšne tovrstne probleme v življenju, pa jih seveda ni.

 90. ponpet ponpet pravi:

  pelko

  “Bog ni kriv za svinjarije, ki so jih počeli določeni cerkveni krogi v preteklosti ali danes. ”

  seveda je. saj je povsod navzoč in vsemogočen in godi se le Njegova volja. al ne?

  ***

  drugač pa o morali – poglejmo si tole kratko poučno zgodbico iz nekega kompendija moralnih navodil:

  Ko se je X zjutraj vračal v mesto, je postal lačen. Ob poti je zagledal smokvino drevo in šel k njemu, toda na njem ni našel drugega kot listje. Rekel mu je: “Naj ne bo nikoli več sadu na tebi!” In smokva se je pri priči posušila.

  zdaj pa vprašanje: kdo je X?

  a) nacist, b) kristjan, c) stalinist

 91. nevenka nevenka pravi:

  Blitz predstavljaj si kmečko okolje, kmetije, ki so jih mladi zapustili in par mamc, ki jih obišče samo še duhovnik…Preprosto in neizobraženo sredino. Kje pa ti bogi ljudje tako razmišljajo kot jaz ali ti…želijo si samo varnosti in lepšega življenja v onstranstvu. To je prava slika.
  Kraj pa ni Gorenjska, pač pa hribovito okolje v smeri proti Loškemu Potoku. Tako.

  Saj imam tudi lepe izkušnje z ljudmi iz cerkve, poznam nekaj duhovnikov. Zelo razgledanih, izobraženih in celo umetniških duš. A višje v cerkveni hierarhiji so ljudje, bolj so politiki. Poznam celo zelo priznane znastvenike, eden je celo Američan, jezuit, profesor aeronavtike, strokovnjak, ki je delal za NASO itd…ti se ukvarjajo s svojo vero in svojim delom, ne s pridobitništvom in jih zelo spoštujem.

 92. nevenka nevenka pravi:

  In nekaj za Frau Blitz, zakaj verniki niso uničili cerkve. Hm zato, ker je strah pred smrtjo prisoten v vsakem človeku. In za vsak slučaj, če tam onkraj res kaj je, je dobro, če mi da kdo odvezo za grehe.
  Strah pred smrtjo potrebuje tolažbo in več ljudi verjame v nekaj, bolj je res. Na Boga vmes marsikateri kristjan čisto pozabi, sicer grešnikov sploh bilo ne bi.

 93. mica pravi:

  nevenka, zelo preprosto vrpašanje: česa te je strah? kaj je tisto, pred čemer bežiš?

 94. Blitz pravi:

  ponpet, seveda se nisva dotaknila izvora morale, ker to ni bila tema. Saj vendar ni nobene bistvene moralne razlike med vernikom in ateistom ali agnostikom. Morala ni sama po sebi stvar vere, saj so vendar temeljni vrednostni sistemi neodvisni od svetovnega nazora ali bolje rečeno skupni večini nazorov (ne pa vsem). Posledica je seveda, da najdeš povsod zelo moralne in tudi zelo nemoralne ljudi.

  Zato to sploh ni bila tema tega posta.

  Commonsense, hinaviš. Nekomu se nočeš zameriti, bodisi mijauu, bodisi meni. Nič hudega, vsi smo krvavi pod kožo.

  Nevenka, vse to je lepo, a ni bila tema bloga. Rdečo nit bloga sem še enkrat povzel v mojem komentarju št. 80.

  In če smem odgovoriti še v imenu moje Frau. To kar je rekla, moraš razumeti v majčkeno prenesenem pomenu. Papež Benedikt je namreč na eno od vprašanj o možnosti, da bodo kritike nasprotnikov Cerkve le to uničile, precej samokritično odvrnil, da ga nič ne skrbi, da bi uspeli Cerkev uničiti njeni nasprotniki, saj je še sami verniki niso uspeli uničiti vsem svojim zlodelom navkljub.

 95. Blitz pravi:

  Jazby, to kar trdiš ti, je seveda precej bolj verjetno in sploh ne dvomim, da je marsikak duhovnik tudi večkrat proti prejšnji oblasti rohnel. Sploh ne dvomim. Precej manj verjetno pa je, da bi govorili o tem, kako naj ljudje svoje premoćenje kar Cerkvi prepišejo.

 96. Dajana pravi:

  Vsa ta debata mi potrjuje samo eno. Da človek enostavno potrebuje nekaj, v kar veruje. Če ima smolo, ga je zadel socializem. Slovenci bomo potrebovali še 50 let, da bomo prišli na isto točko, kjer smo bili pred letom 1941. In kaj je boljše socializem ali kapitalizem? Kapitalizem. Socializem nam je dal samo iluzijo. Da so vsi ljudje enaki. Ja, seveda. :( :( In cerkev niti slučajno isto kot človekova vera. In človek je lahko veren, tudi če ne hodi v cerkev. In seveda so tudi v cerkveni ljudje počeli premnoge zločine. A za njih recimo ni kriva ana od srca:
  http://www.ednevnik.si/entry.php?w=odsrcadosrca&e_id=63386#c180867 (kako zanimivo, da sta hkrati odprla podobno temo??).

  In… jaz sem tudi verna. Po padcu komunizma in osvoboditvi Slovenije sem ugotovila, da… mi nekaj manjka. Da vsem ljudem tukaj nekaj manjka. Tisti ljudje, ki imajo neko vero, lažje preživijo, se ne vdajajo tako hitro drogam in kriminalu. To je moja religija:

  http://www.youtube.com/watch?v=e1qc6i8ouzA

  lp vsem! :)

 97. ana od srca pravi:

  Mica me je opozorila na tole!

  Mi je zanimivo, ker sem prav zdaj sama pisala o tem, kako smo verniki vnaprej označeni kot ovčke, tiste z opranimi možgani … marsikdo tako reče, ne da bi konkretno kaj poznal …
  Ugotovila sem, da govorimo veliko o drugačnosti, o sprejemanju le-te – in da smo zdaj verniki drugačni …

  In njen link me pripelje k tebi!
  Vse dobro tebi in tvoji družini! :-)

 98. Blitz pravi:

  Dajana, :lol: lepe misli, a nisem čisto prepričan, da držijo. :sad:

 99. Blitz pravi:

  Ana, pravkar prihajam od tebe :lol: to je pa telepatija (ali pa dajana :wink: )

  Tudi tebi in tvojim. :smile:

 100. nevenka nevenka pravi:

  Mica, jaz ne bežim nikamor. Strah me je pa tako kot vsakogar, hude bolezni in nemoči poskrbeti zase, ker ne bo nikogar, ki bi to storil namesto mene.
  Nismo taka družba. Strah me je zapustiti nedokončano delo, ne doseči tega kar je moje poslanstvo. Strah me je smrti. In nikogar ne poznam, ki se je veseli.

 101. nevenka nevenka pravi:

  Kako ni tema bloga? Jaz sem ti povedala kdo zame ni majhen in zelen.
  In kdo je.

 102. nevenka nevenka pravi:

  In Blitz, nobena reč se ne sesuje izključno zaradi negativnosti, sesuje se če je pozitivnosti premalo. Torej cerkev bi propadla, če bi propadla vera, vera bi propadla, če bi izginil razlog, ki jo potrebuje…

 103. frau Blitz pravi:

  Ne vem zakaj, ampak s tvoje strani ponpet čutim nek hlad, prezir.
  Ampak vseeno. Morala je ena sama. Zame in zate. Mi je pa ravno predkratkim neka znanka težila s tem, da je huje, če jaz kaj ukradem kot če ona, ker jaz hodim v cerkev. Kaj vse moramo slišati.

  Moje mnenje je, da se v resnici neverni sploh ne ukvarjajo z nami vernimi, oziroma z našo vero. Tisti, ki stalno nekaj drežnajo so na nas po mojem mnenju ljubosumni, ker jih muči dvom. Zato stalno pomalem oprezajo za nami, a ne ponpet?

 104. frau Blitz pravi:

  Nevenka, zadela si na žebljico.Cerkev se ne sesuje, ker je v njej dovolj pozitivnosti.

  Ti praviš, da bo vera izginila, ko bo izginil razlog, ki jo potrebuje. Seveda in ta razlog je človek. Ta tvoja trditev me spominja na nekoga, ki je rekel, da ne daje miloščine klošarjem, ker če bi vsi delali tako kot on ne bi bilo več klošarjev kar bi bilo po njegovem dobro. Ko bi le bilo življenje tako preprosto.

  Ana, naj ti tu povem, da te redno berem in si zame najboljša in najiskrenejša blogerka. Od tebe sije milina in ker mi te malo manjka se rada posončim pri tebi. Ne komentiram pa preprosto zato, ker se mi zdijo tvoji posti tako popolni, skoraj ali kar že literatura. V knjige pa se vendar ne piše.

 105. ana od srca pravi:

  Nevenka!
  Mi je blizu, kar si napisala ob 18:26. :-)

  Blitz, zanimivo!
  Jaz do tebe skoraj ne utegnem, ko imam toliko dela doma! No, zdaj pa preplet nekaj nas! :-)

  Vse dobro!

 106. Nick pravi:

  Odkar je NSDAP prepovedana, ni v nobeni organizaciji tako koncentrirane združbe zločincev, kot jih nahajamo v verskih sektah, tudi v slovenski katoliški cerkvi. Je pa v nji in njih tudi nekaj dobronamernih in poštenih članov, ampak žal ne prevladajo.

 107. frau Blitz pravi:

  No, kaj sem rekla. Še eden ki opreza za nami.

 108. Nick pravi:

  temu se reče PREGANJAVICA in je nimajo tisti, ki imajo čisto vest

 109. frau Blitz pravi:

  Nick, neka moja sorodnica, ki sicer kar naprej gromi kako so vsi nepošteni, po mojem mnenju pa jih ima tudi ona kar nekaj za ušesi stalno govori o tej vesti. Grešijo, ampak pred svojo vestjo pa ne morajo ubežati stalno mantra. Pri tem se sprašujem kako je kaj s tem pri njem in je seveda ne vprašam, ampak imam pa občutek, da je trdno prepričana da je njena vest čista. Mislim, da je vest zelo raztegliva zadeva in če ti misliš, da je tvoja čista to še ne pomeni, da je to absolutno res. Ali pa imaš zato kako potrdilo in opravljen test?

 110. frau Blitz pravi:

  Nick, kakšen dec pa si, a ne gledaš fuzbal?

 111. Nick pravi:

  nimam potrdila, ker ne hodim k spovedi, na romanja, in ne kupujem odpustkov

  fuzbal pa gledam BTW

 112. frau Blitz frau Blitz pravi:

  Kako pa potem veš?

  Gledaš in medtem še malo oprazaš, ha ha. Si prepričan, da imaš čisto vest?

 113. frau Blitz frau Blitz pravi:

  CS, pogrešam zahvalo za posredovanje. Kje so sedaj te tvoje KundK kinderstube manire?

 114. Nick pravi:

  saj tudi, če bi se takih zadev udeleževal, ne bi dobil potrdila. kako potem ti veš?

  marginalne zadeve, ta šport in religija

 115. pijanec pravi:

  frau Blitz: Ponpet, pusti nam bednim malim zelenim nerazumnim svoje veselje. Zakaj se toliko ukvarjaš z nami?

  Ne mi zameriti, ampak mislim, da je problem ravno obraten (razlog: ateisti nimamo vzpostavljenih nekih togih pravil PRIMERNOSTI, kot jih ima Cerkev kot institucija). Ne spomnim se, kdaj je kdo koga obsojal/napadal, ker nedeljo zjutraj preživi pri maši ali ker nekdo gre na romanje. Bognedaj pa, da bi npr. jaz jutro preživel z dvema puncama v postelji ali šel na seks sejem. Takoj bi usekali po nas. Zakonov, ki se sprejemajo pod vplivom cerkvene morale, je veliko – najbolj pa so duhovniki glasni glede partnerskega zakona in vzgoje otrok. Kako lahko nekdo govori, kaj je spremeljivo in kaj ne za otroke, za pare, če ne bo nikoli v življenju poročen ali imel svojih otrok. KAKO?!?

  Moji prijatelji so tudi precej resni verniki, duhovnik itd. In vam lahko zagarantiram, da se vsi posmehujejo, če kdo veruje v kakšno drugo imaginarno stvar. Če bi jaz ustanovil verovanje v majhne zelene vesoljčke z antenami in postavil za verovanje primerne objekte, bi se nam pravzaprav vsi (tudi verniki) posmehovali: češ, glej jih bedake neumne.

  Mene verniki ne motijo, niti se vtikam v njihovo življenje, do katerega imajo vso pravico – prav tako pa pričakujem od njih, da se ne vtikajo v moje življenje z njihovimi nasveti glede morale in da se ne bodo vtikali v “primerno” vzgojo mojih otrok.

 116. Dajana pravi:

  Kaj ne drži, blitz?

 117. ana od srca pravi:

  Frau Blitz!
  Hi hi hi! :-)

 118. frau Blitz pravi:

  Nick, kako veš, da ne dobimo potrdila. A si že kdaj bil pri spovedi in na romanju?
  Glede moje čiste vesti se pač trudim ampak vem da premalo. Priznam sem samo grešnica. Iskreno mislim, da bi lahko bila kje boljša. Vest pa je nekaj na kar ne računam preveč. Preradi mečemo vse čez ramo in žal ne samo verniki. Če sama mislim, da imam čisto vest to še ne pomeni da tako res je zato ti ne morem povedati kako vem, če jo imam ali ne.

  Pijanec, pa ti res misliš, da se duhovniki ukvarjajo s tem s koliko puncami si ti v nedeljo popoldan. In da bi usekali po tebi, če bi jim to prišel povedati. Daj naredi poskus in kakšnegaa duhovnika (naprimer Rodeta ali Štuheca)seznami, ker me res zanima njegova reakcija. Res si banalen.

  Duhovnikov je primanjkuje še za oskrbovanje nas vernih kaj šele za ateiste.
  Kje se kdo vtika v vzgojo tvojih otrok?

  Je pa zanimivo, da mnogi ateisti zelo radi dajo čuvati otroke nunskim vrtcem.

 119. bin pravi:

  Najprej zahvala Nevenki, za odgovor na vprašanje, ki si ga meni zastavil! :)

  Težko bi sam bolje odgovoril, čeprav ne stojim čisto za vsemi njenimi izjavami.

  Drugo pa v zvezi z osnovno temo posta. Kdo je majhen zelen … Takoj, ko sem se izjasnil, da nisem na “vaši” strani, sem bil od sicer dobre prijateljice požigosan kot trapast! Kasneje pa sem bil od mnogih deležen poskusov “prevzgoje”, prepričevanja, da nimam prav, da je krščanstvo a priori boljše od moje ideje, in podobno. Da tistih, manj strpnih izrazov niti ne omenjam. Vsekakor se je s strani tistih, ki ste bili tako prizadeti ob Mijau-ovem izpadu, vsul plaz smiselno prav takih izjav. Kdo je torej “majhen in zelen”?

  Še mnogo bi imel povedati, na komentarje, ki ste jih izmenjali v moji odsotnosti, vendar trenutno nimam časa za to. Mogoče kdaj drugič, če ne bo debata zašla čisto drugam ali zamrla?

 120. frau Blitz pravi:

  Bin, zakaj se izogibaš povedati kaj o rojstvu komunistične ideje? Še mnogo bi imel povedati pa trenutno nimaš časa, kako bistro. Jaz te v nič ne prepričujem Bin in vsaj v tem postu sem bila s tabo popolnoma korektna. Ali kot bi rekel Nick, mislim da imam čisto vest.

  Mene Mijau sploh ni prizadel, razen da me že boli trebuh od režanja. To najbolj montipajtonovska izjava leta.

 121. bin pravi:

  Joj Frau, kaj ti bereš samo moške komentarje? :mrgreen:

  Kaj ni že nevenka zapisala?

  Sicer pa, vsi “kreacionisti” pri tem nimate problemov. Vse je ustvaril Bog, torej se točno ve, kdaj “se je rodilo”! Pa se res ve? Kdaj se je rodilo krščanstvo? Z Jezusovim rojstvom? Z začetkom njegovega učenja? Z vstajenjem? Morda takrat, ko je krščanska vera postala “uradna” vera rimskega imperija?

  Kam naj “zatlačim” tole tvojo izjavo?
  /… Bin , kdaj si navadno prebiral evangelije in sveto pismo? To kar je zapisano v evangelijih ni utopija, lepo te prosim. …/ ki je sledila poduku: /… Komunizem v taki idealni ali bolje rečeno idealizirani obliki je utopija …/

  Gospa so vsevedni! In nikar ne oporekajte! Torej sem jaz majhen in zelen! ;)

 122. frau Blitz pravi:

  Bin, jaz sem spraševala tebe in ne Nevenke, pa tudi Nevenka ni odgovarjala na to vprašanje. Ali si ti mogoče Nevenka od zadaj? Na blogu je vse mogoče.

  Izogibaš se odgovoru, domnevam zato, verjetno ker si bolj slabo podkovan in postajaš žaljiv.

  Razumem, da je težko, da si še v času svojega življenja imel priložnost videti sesuvanje idealov svojih staršev. Tvoj komunizem pa nam skušaš prodajat v neki new age varianti. Ko te berem si predstavljam kako je bilo hudo v časih, ko so taki kot si ti , s partijskim pedigrejem , imeli komando.

  Z moje strani je debata s teboj zaključena čeprav ne dvomim, da boš še naprej v maniri svojih idealov pokroviteljsko žalil. Kar se je Janezek naučil to pač zna.

 123. bin pravi:

  Takole je zapisala Nevenka: /… Aja, he, he..izvorni komunizem. S čisto idejo, brez zlorabe, oh, to je širil kar Kristus. Ta se je zavzemal za enakost in pravičnost. Da je potrebno skrbeti za uboge, ki tega sami ne zmorejo, dobrota ni egoistična. …/

  O tem, kdaj se je kakšna ideja rodila, boš težko dobila podatke! Tudi za svojo idejo verjetno nimaš “točnega datuma”? Resnično me zanima, kam postavljaš rojstvo krščanske ideje? Jezus je namreč rekel: “Nisem prišel postave spreminjat, temveč dopolnit”. (Se opravičujem za napake v finesah! Citiram “iz glave”!) Je torej ideja krščanstva čisto nova ideja, in je “Bog oče”, drugi bog kot so ga imeli Judje? Ali je krščanstvo bilo ustvarjeno že ob stvarjenju, javno pa se je izkazalo z Jezusom? Nič lažji niso odgovori na ta vprašanja, kot na tvoje!

  Žalitev me obtožuješ? Če sem napisal kaj takega, kar te je užalilo, se opravičujem! Nekatere izraze pač različno pojmujemo. Kaj naj si mislim o tvojem:

  /… Ko te berem si predstavljam kako je bilo hudo v časih, ko so taki kot si ti , s partijskim pedigrejem , imeli komando. …/

  Si me obtoževala članstva v partiji? Morda zločinov? Sem samo “majhen in zelen”? Vidiš, tudi jaz bi tebi lahko očital žalitve. Pa sem prepričan, da ni bilo mišljeno tako, kot sem jaz začutil!

  Vsekakor nisem Nevenka! Samo malo truda rabiš, da preveriš IP komentatorjev. Če le želiš?

  Da je debata s tvoje strani zaključena, praviš? Tudi prav! Ti imaš možnost moje komentarje brisati, jaz tvojih ne! Tudi pri tem lahko začneš! Ne bo mi vseeno, jokal pa tudi ne bom! :)

 124. Turdus pravi:

  Bin!
  Imaš prav, treba je imeti sanje, zaporedje “v mislih, besedah in dejanju” je po mojem nujno – nekateri s(m)o sicer bolj od dejanj kot besed – pa tudi beseda ob pravem času in na pravem kraju ima status dejanja!
  Ljudje smo “politične živali” in se za uresničitev svojih sanj združujemo v začasne in trajnejše združbe, institucije. Le-te pa se kot vse človeško frdrbujejo in so potrebne neprestanih preverb, pretresov. Spreobrnenj od konformizma k prvotnim, ustanovnim idejam.
  Komunizem bo ostal ideal, korektiv vsem sistemom do konca časov. Kolikor pa smo načeti od vzhodne terminologije, bomo rekli – pot (način) in cilj sta enako pomembna, vsebovana eden v drugem. In ne moremo doseči nič dobrega na nedober način. Z vsako grobostjo, surovostjo, se priličimo tistim, ki so nas pripravili do upora – zamenja se samo ekipa pri koritu, skozi zarošene šipe živalske farme se ne (raz)loči več kdo je človek in kdo svinja.
  Če neka skupina dobromislečih pristane na prisilo v smer izboljšav – kar se (je) redno dogaja(lo) – zabeležimo še eno stranpot v naprezanju za Novi Jeruzalem, da se kar po judovsko izrazim.
  Po njih delih jih boste spoznali…

 125. Turdus pravi:

  Bin!
  Ne bral še tvojega zadnjega komentarja, ko ti zgoraj pisal – moj se nanašal, če se prav spomnim, na 54-ega. Pozdrav!

 126. Turdus pravi:

  Bin – oprosti, šel sem še enkrat brat tvoj 54-i komentar in videl, da sem samo z drugimi besedami povedal, kar si že ti – domišljal si bil pa, kako “razvil” misel! Ob tej uri naj bi dnevni ptiči spali!

 127. commonsense pravi:

  @ 133: frau blitz, zato, ker v resurekcijo (kot najbrž že veš, hehe) ne verjamem kaj dosti. razen tega te stvari itak trajajo le do naslednje bitke križarske vojne :)

  na spiske pa – kot sem že zgoraj nekje povedal- po možnosti poskušam ne priti- nikoli ne veš, kdaj ti bo to narobe hodilo :)

  kljub temu pa kaže, da bom kmalu imel priti na spisek vseh spiskov, namreč na simoninega. morda gre le za kakšen freudovski fenomen, ampak v zadnjem času sem se – vsaj v njeni podzavesti, če že ne v njenih sanjah :) – pojavil že dvakrat: najprej,ko je svoj zapis o evrosongu poimenovala s kopijo imena mojega “pesniškega” zapisa, namreč “evrosong za telebane”,( potem se je naslov očitno čudežno spremenil) zdaj pa svojega zadnjega celo s po nemarnem omenjenim mojim slavnim imenom “zdrava pamet”, oziroma v nadaljevanju celo “komonsens”.

  lepo je biti slaven, zdaj šele dajano res razumem :mrgreen:

 128. Dajana pravi:

  Evrosong za telebane je bil uredniški naslov, ki ga je dal MC in ga večkrat da drugače “gor” na Blogosu, kot je spodaj v postu. In ja, mene je tudi kap zadela, ko sem videla tisti Simonin Komonsens. :mrgreen: Ampak vsaj ni napisala enako kot je tvoj nick! :)

 129. Dajana pravi:

  Aha, zdaj sem videla… In Zdrava pamet je MC-jeva uredniška preobleka za Komonsens. Se pravi, da te kopirata oba. :)

 130. frau Blitz pravi:

  CS, ne verjamem kaj dosti. Malo pa že ali kaj? Zgleda, da oreh ni več tako trd, haha.

  Na spisek pa si prišel, ker te po novem imenujem komsomolka in je to bilo Blitzu tako všeč, da je to takoj milostno zabeležil.

  Sem opazila ja, Ampak a ti misliš, da imaš za zdravo pamet patent? Meni se je to zdi eden boljših Simoninih zapisov ozoroma edini, ki sem ga uspela prebrati do konca.

 131. commonsense pravi:

  frau blitz,tu in tam resurekcijo cenijo tudi pogani, posebno po tistem, čemur francozi evfemistično pravijo “la petite mort” :mrgreen:

 132. Blitz pravi:

  commonsense, jaz sem tudi opazil. Sem mislil, da gre za ženitno ali vsaj paritveno ponudbo. :wink:

  dajana, jemljem nazaj. Sem včeraj preozko razmišljal. Absolutno vsak potrebuje nekaj, v kar verjame.

 133. Martin pravi:

  Tisti brez pravil se ob meni prvi spotaknejo ob to pravilo. Ko boli, boli – to pravilo drži kot pribito. Če karkoli drži in se ponovi, je to pravilo. Z deci šnopsa in enim faširanim je dolgčas. Zares.

 134. commonsense pravi:

  blitz, groženj sem navajen, ampak to bi pa vseeno bilo preveč.

 135. Blitz pravi:

  Commonsense, katera bi bilo preveč? Ženitna ali paritvena?

 136. commonsense pravi:

  v tem primeru že misel

 137. Kavelj 22 » Objave » Jesus Christ Communist pravi:

  [...] Majhni zeleni … [...]

 138. vlatka vlatka pravi:

  blitz,

  veruj v enega Boga. In ta Bog si predvsem Ti. :)

 139. blitz blitz pravi:

  Vlatka, jaz sem Bogi. :wink:

 140. ana od srca pravi:

  Blitz, se strinjam s tvojim dodatkom!
  Na splošno pa mislim, da je veliko slabega prav zato, ker se imajo ljudje za bogove …
  Bog je v nas, toda nismo Bog … Tisto dobro v nas je Bog …

  Tako mislim! Verjamem. :-)

 141. blitz blitz pravi:

  Ana, sem popolnoma enakega prepričanja. :smile:

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !